Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτός ελέγχου η κατάσταση σε Μυτιλήνη και Κω, όπου οι Αρχές έχουν φτάσει στα όρια των δυνάμεών τους στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν δραματικές εξελίξεις.

Επεισόδια με τους μετανάστες σημειώθηκαν χθες στα δύο νησιά την ίδια ώρα που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Ελληνας επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέπτονταν την Κω, προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για την κατάσταση. Οπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, σύντομα, έως τις 14 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να λειτουργήσει κόμβος-κέντρο συντονισμού και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, ο οποίος θα συντονίζει τις ροές από τα νησιά. Ταυτόχρονα, θα αποδεσμευτεί τμήμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υποστήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, «μια πρώτη δόση της τάξης των 33 εκατομμυρίων ευρώ». Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη στήριξη από την Ε.Ε. με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, είπε ο επίτροπος και ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα προεργασία για μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι το τέλος του μήνα.

Χθες, εξάλλου, ο κ. Τίμερμανς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε -μετά την επιστροφή του από την Κω- με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το επίπεδο συνεργασίας με την υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Επεισόδια ξέσπασαν χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης όταν περίπου 1.000 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής, φωνάζοντας «Αθήνα». Ανδρες του Λιμενικού απώθησαν τους μετανάστες χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου αναγκάστηκε να σηκώσει τον καταπέλτη, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο λιμάνι άτομα που επρόκειτο να επιβιβαστούν. Στη συνέχεια, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αποφασίστηκε η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί, σε χωράφι δίπλα στο Καρά-Τεπέ. «Αφού καθαρίσαμε το λιμάνι, έλαβα έγγραφο από εισαγγελέα να μεταφερθούν στο λιμάνι ώστε να γίνει η διαδικασία ταυτοποίησης», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Ο δήμαρχος τονίζει ότι σήμερα θα γίνει μια προσπάθεια οι Σύροι να μεταφέρονται και να καταγράφονται στο Καρά-Τεπέ και οι υπόλοιπες εθνικότητες στη Μόρια. «Φοβάμαι ότι λόγω εκλογών μπορεί να θεωρηθεί ότι θα υπάρξει αδράνεια και έτσι τις επόμενες ημέρες να αυξηθούν οι ροές», συμπληρώνει ο κ. Γαληνός.

Αύριο αναμένεται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης ανέφερε χθες το απόγευμα ότι ακόμα δύο πλοία αναμένονταν στη Μυτιλήνη προκειμένου να παραλάβουν 3.500 ανθρώπους. Νωρίτερα το πρωί, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφθασε στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας 2.500 μετανάστες από τα νησιά.

Πετροπόλεμος στην Κω

Στην Κω, το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν συμπλοκές και πετροπόλεμος έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού ανάμεσα σε μετανάστες και ακροδεξιούς. Μάλιστα τα επεισόδια συνεχίστηκαν για περίπου δύο ώρες στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα.

Στο μεταξύ, τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αποφάσισε χθες το Βερολίνο. «Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες. Το υπουργείο Εξωτερικών διπλασιάζει στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ τα ώς τώρα διατιθέμενα, μέσα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Ερυθρού Σταυρού. Επιπροσθέτως, η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει την Ελλάδα στην καταγραφή και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Τέλος, την Πέμπτη, 5.500 πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή