Πιέσεις στον Κάμερον για την προσφυγική κρίση

Πιέσεις στον Κάμερον για την προσφυγική κρίση

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ομοβροντία εκκλήσεων για αλλαγή στάσης στο προσφυγικό δέχθηκαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και άλλοι ηγέτες, καθώς η τραγική φωτογραφία του τρίχρονου Αϊλάν από τη Συρία, νεκρού στην παραλία της Αλικαρνασσού, λειτούργησε ως ηλεκτροσόκ για την κοινή γνώμη. Οσο περισσότερες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές για την ιστορία της οικογένειας, την αίτηση ασύλου που σκόπευαν να υποβάλουν στον Καναδά, την προηγούμενη προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο που παρεμποδίστηκε εν πλω από τις Αρχές, την πατρίδα τους στο μαρτυρικό Κομπάνι, τη μητέρα και τον αδελφό του Αϊλάν, που επίσης πνίγηκαν προχθές προσπαθώντας να φθάσουν στην Κω, ο αποτροπιασμός μεγαλώνει.

Στη Βρετανία, πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει χθες κείμενο που ζητούσε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει τους πρόσφυγες – αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν που απαιτείται για τη συζήτηση του θέματος από τη βρετανική Bουλή. «Κύριε Κάμερον, το καλοκαίρι τελείωσε. Τώρα πρέπει να ασχοληθείτε με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Sun, πάνω από τη φωτογραφία του Τούρκου ένστολου που κρατά το πνιγμένο τρίχρονο αγοράκι. Η φωτογραφία βρέθηκε στην πρώτη σελίδα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων, ενώ η αλλαγή στάσης της Sun ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένου ότι η εφημερίδα αυτή ειδικεύεται στη χορήγηση καθημερινών δόσεων ρατσιστικού δηλητηρίου, με πρόσφατο αποκορύφωμα αρθρογράφο που τον Απρίλιο είχε αναφερθεί στους πρόσφυγες και μετανάστες ως «κατσαρίδες».

Δύο Βρετανοί βουλευτές προσφέρθηκαν χθες να πάρουν πρόσφυγες στα σπίτια τους, ενώ η απροθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει εκπρόσωπο στο μεσημεριανό δελτίο του BBC ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη ένδειξη ότι η κυβέρνηση Κάμερον επανεξετάζει τη στάση της. H βρετανική κυβέρνηση έως τώρα λειτουργούσε υποθέτοντας ότι όσο σκληρότερη στάση δείξει απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες (χωρίς καν να διαχωρίζει τις δύο έννοιες) τόσο περισσότερους πόντους θα κέρδιζε στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Η πληροφορία ότι η οικογένεια σκόπευε να ζητήσει άσυλο στον Καναδά, όπου ζει η θεία των παιδιών, έφερε τους πνιγμούς στην καρδιά της συζήτησης της καναδικής προεκλογικής εκστρατείας, καθώς το αντιπολιτευόμενο Νέο Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τη συντηρητική κυβέρνηση του Στίβεν Χάρπερ για σκληρότητα απέναντι στους πρόσφυγες. Βουρκωμένος, ο επικεφαλής του καναδικού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος Τόμας Μάλκερ είπε ότι ένας από τους βουλευτές του κόμματος είχε προσπαθήσει να βοηθήσει την οικογένεια του αγοριού. «Είναι ανυπόφορο να μην κάνουμε τίποτα. Ο Καναδάς έχει υποχρέωση να δράσει», είπε, ενώ ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων ζήτησε να υποδεχθεί άμεσα ο Καναδάς 25.000 πρόσφυγες. Ο υπουργός Εσωτερικών της συντηρητικής κυβέρνησης υποχρεώθηκε να διακόψει την προεκλογική του περιοδεία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 19ης Οκτωβρίου, και να επιστρέψει στην Οτάβα για να διαχειριστεί το ζήτημα.

«Είχαμε ήδη πληρώσει τους οργανωτές (διακινητές) δύο φορές για να περάσουμε στην Κω», είπε συντετριμμένος ο Αμπντουλάχ Κουρντί, πατέρας του τρίχρονου Αϊλάν και του πεντάχρονου Γκαλίπ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν. «Στην πρώτη μας προσπάθεια, μας έπιασε η ακτοφυλακή στη θάλασσα και μετά μας άφησε. Στη δεύτερη, οι “οργανωτές” δεν κράτησαν τον λόγο τους και δεν έφεραν τη βάρκα», προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι τη μοιραία διάσχιση της Τρίτης την επιχείρησαν μόνοι τους. Συνολικά, 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δύο βυθίσεις τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Η περιγραφή της προηγούμενης αποτυχημένης διάσχισης μάλλον αναφέρεται στη σύλληψη των προσφύγων από την τουρκική Ακτοφυλακή και όχι σε ενέργεια των ελληνικών Αρχών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες νόμιμες και ασφαλείς διόδους στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τους πρόσφυγες, ώστε να μην έχουμε τέτοιες τραγικές απώλειες, ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων από τους διακινητές», σημείωσε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας. Αυτό ακριβώς συζητείται τώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή