Δημ. Τόφαλος, ένας θηριώδης γνώριμος

Δημ. Τόφαλος, ένας θηριώδης γνώριμος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι έχουμε ακουστά τον Τόφαλο, αλλά ποιος τον ξέρει επί της ουσίας; Δημήτρης Τόφαλος, ένας Πατρινός που γεννήθηκε το 1884 και έγινε Ολυμπιονίκης, έστω και σε Μεσολυμπιάδα. Ενας αναπάντεχος θησαυρός με φωτογραφίες, έγγραφα, ημερολόγια και αρχειακό υλικό φέρνει στο προσκήνιο αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα του ελληνικού αθλητισμού και της ομογένειας, που έγινε ίνδαλμα και αντικείμενο λατρείας με την επιτυχία του στην άρση βαρών στη Μεσολυμπιάδα του 1906.

Φωτογραφίες και έγγραφα

Την πρωτοεμφανιζόμενη αυτή συλλογή δημοπρατεί ο οίκος A. Karamitsos στις 12 Σεπτεμβρίου (4 μ.μ.) στο ξενοδοχείο Hilton, με τιμή εκκίνησης 55.000 ευρώ. Η συλλογή έχει εντυπωσιακό βάθος και ποικιλία.

Προσφέρονται 232 προσωπικές φωτογραφίες (1906-1966) με ιδιόχειρες περιγραφές στην οπίσθια όψη και περίπου 1.000 προσωπικά έγγραφα, (χειρόγραφα, αποκόμματα εφημερίδων, επιστολές, επιταγές κ.ά.), από τα οποία ξεχωρίζουν δύο ιδιόχειρα ημερολόγια με πάνω από 350 σελίδες ημερήσιες σημειώσεις (1952, 1955). Σε αυτά τα ημερολόγια αποτυπώνεται η ζωή του αλλά και η σύνθετη προσωπικότητά του. Το διάστημα πριν από το 1906 αποτυπώνεται σε μία σχολική φωτογραφία και σε τρία πορτρέτα από τους Α. Ατζαρίτη (Πάτρα), Boehringer (Αθήνα) και Δ. Β. Λεμπεσόπουλο (Καλαμάτα). «Η συλλογή έχει μεγάλο ιστορικό και φιλολογικό ενδιαφέρον», σχολιάζει ο εκτιμητής κ. Σπύρος Τσιπίδης, εκ μέρους του οίκου Α. Karamitsos. «Θα μπορούσε από μόνη της να καταλαμβάνει μία αίθουσα σε εκθεσιακό χώρο και να είναι προσβάσιμη στο κοινό. Αυτό θα ήταν ιδανικό, διότι η μελέτη του αρχείου που άφησε ο Δημήτρης Τόφαλος μας δίνει στοιχεία όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για την ανάμειξή του με την πολιτική της ομογένειας. Μέσα από τις επιστολές του και τις ημερολογιακές καταγραφές αποκαλύπτεται ο ρομαντικός και συναισθηματικός χαρακτήρας του, όπως και η αγάπη για την πατρίδα».

Ο Τόφαλος, γεννημένος στην Πάτρα το 1884, ήταν ένας άνθρωπος με πάθος και πολλά ενδιαφέροντα. Το 1906 γίνεται λαϊκός ήρωας καθώς καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στην άρση βαρών. Ηταν τόσο δημοφιλής, που το όνομά του έμεινε στην ιστορία και πέρασε στην καθομιλουμένη για να χαρακτηρίσει τον θηριώδη σωματότυπο. Τα επόμενα χρόνια θα φύγει για την Αμερική, όπου άρχισε να ασχολείται με την ελεύθερη πάλη. Αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος είχε και ωραία φωνή τενόρου και λέγεται ότι έκανε και μια μικρή καριέρα. «Οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν», λέει ο κ. Σπύρος Τσιπίδης, ο οποίος εντόπισε το όνομα του Τόφαλου και σε αμερικανικά αρχεία ηχογραφήσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το κομμάτι του αρχείου Τόφαλου που αναφέρεται στη δραστηριότητα της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ τις δεκαετίες 1930 και 1940. Στην Αμερική, ο Δημήτρης Τόφαλος ήταν εκπρόσωπος της Achaia Clauss και το υλικό που υπάρχει στη συλλογή παρακολουθεί την ανάπτυξη και την πτώση της εταιρείας στις ΗΠΑ (1935-1949). Το 1952, ο Τόφαλος επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1940 είχε χάσει την αδελφή του στον βομβαρδισμό της Πάτρας από τους Ιταλούς. Ολα τα κεφάλαια της ζωής του ανοίγουν σε ενότητες της ελληνικής ιστορίας.

Ενιαίο σύνολο

Στο υλικό περιλαμβάνεται επίσης σειρά ολόκληρων εφημερίδων της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, της περιόδου 1939-50, όπως και αποκόμματα με αναφορά σε αγώνες πάλης ή διαφημίσεις προϊόντων Achaia Clauss, Βότρυς και Δελφοί. Ο Τόφαλος υπήρξε και προπονητής του πρωταθλητή της ελεύθερης πάλης, επίσης θρυλικού, Τζιμ Λόντου.

Η συλλογή πωλείται ως ενότητα καθώς αποτελεί σύνολο. Είναι η βάση για σειρά μελετών αλλά και η αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι.

​​Δημοπρασία Συλλογής Δημήτρη Τόφαλου. Ξενοδοχείο Hilton (12/9/15, 4 μ.μ.).

Περιγραφή της συλλογής: //karamitsos.com/auctionLot.php? auction=530&lot=434986

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή