Σύγχρονοι ήρωες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηνωμένες Πολιτείες, Δυτική Ακτή, 1986. H «μαύρη» Αμερική της εποχής του Ρέιγκαν βράζει, εξαθλιωμένη από τη φτώχεια και κακοποιημένη βάναυσα από τη «λευκή» αστυνομία. Μια παρέα -ίσως είναι πιο ακριβές να πούμε συμμορία- από το Κόμπτον του Λος Αντζελες σχηματίζει τους Ν.W.A. (Niggaz Wit’ Attitude), το γκρουπ-δυναμίτη που εγκαινιάζει επί της ουσίας αυτό που έγινε γνωστό ως gangsta χιπ-χοπ. Οπλα, ναρκωτικά, φυλετικές διακρίσεις και βέβαια ατέλειωτη οργή και μίσος για την εξουσία -ειδικά την αστυνομική- κυριαρχούν στους στίχους τους, οι οποίοι σύντομα γίνονται ύμνος στα χείλη της έγχρωμης νεολαίας των πόλεων. Το πρώτο, εμβληματικό άλμπουμ της μπάντας υπό τον τίτλο «Straight Outta Compton» γίνεται ένας από τους πρώτους δίσκους που συνοδεύονται από το γνωστό σηματάκι με τη γονική προειδοποίηση (Parental Advisory), ενώ πολλές αστυνομικές υπηρεσίες τους καταγγέλλουν για το περιεχόμενο των τραγουδιών τους.

Εδώ και 3 εβδομάδες το σχετικά χαμηλού μπάτζετ φιλμ «Straight Outta Compton» κυριαρχεί στο αμερικανικό box office με εισπράξεις που αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τις μουσικές βιογραφίες. Η ταινία που αφηγείται την ιστορία των μελών των N.W.A. -ανάμεσά τους βρίσκονται ονόματα με θρυλική καριέρα όπως ο Dr. Dre και ο Ice Cube- περιγράφει με ζωντάνια τη μηδενιστική, τρομερά ριζοσπαστική (για τα δεδομένα της Αμερικής τουλάχιστον) προσέγγιση της μπάντας, η οποία την καθιέρωσε στη συνείδηση της χιπ-χοπ κοινότητας και όχι μόνο. Αν και η εκτενής χρήση ναρκωτικών και η βία, ιδιαίτερα κατά των γυναικών -στοιχεία που συνοδεύουν την πορεία του γκρουπ- αποφεύγεται να προβληθούν, η ταινία μεταφέρει το κλίμα της εποχής και τη δυναμική της. Αυτά είναι ίσως τα στοιχεία που μιλούν ακόμα και σήμερα κατευθείαν στην καρδιά της μαύρης κοινότητας, η οποία σπεύδει στα σινεμά όλης της χώρας για να δει την ιστορία των ανθρώπων που θεωρεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, σύγχρονους ήρωες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή