Το Μεταναστευτικό, η αιχμή στη Μεσόγειο – ενημέρωση και αντιμετώπιση σε σειρά συναντήσεων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το Μεταναστευτικό, η αιχμή στη Μεσόγειο – ενημέρωση και αντιμετώπιση σε σειρά συναντήσεων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άκρη του κύματος, στην αμμουδιά της Αλικαρνασσού το αγοράκι από τη Συρία μοιάζει να κοιμάται, αθώο και ανήξερο από τα προβλήματα που έβαλαν τέλος στη ζωή του… «Οι εικόνες που βλέπουμε, και μόνον η εικόνα αυτή του νεκρού παιδιού, είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί ν’ αφήσει καμία συνείδηση να κοιμάται ήσυχη», όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Δανιήλ Εσδρά, τον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο. Το μεταναστευτικό είναι το θέμα που στοίχειωσε τη ζωή όλων, αυτόν τον αδυσώπητο Αύγουστο, που έδωσε τη θέση του σε έναν Σεπτέμβρη, όμοια φορτισμένο με εικόνες απελπισίας, με θανάτους στην απόγνωση μιας διαδρομής «για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», όπως λένε άνθρωποι σαν κι εμάς, που βρέθηκαν αναίτια στη δίνη πολέμων και συγκρούσεων για να μετρούν θανάτους, και όμως συνεχίζουν να προσπαθούν… Εχασαν το όνομά τους, τα δικαιώματά τους, το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο. «Οι μεταναστευτικές ροές έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις», όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, στην ενημερωτική αυτή συνάντηση.

«Ο ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σήμερα είναι να αναδείξει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού –που δεν είναι θέμα ασφάλειας, αλλά πρωτίστως θέμα ανθρωπισμού– δεν είναι μόνο θέμα Ελλάδας, δεν είναι μόνο θέμα μιας χώρας. Είναι θέμα της Ευρώπης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι θέμα ολόκληρου του πλανήτη. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει την εικόνα αυτού του παιδιού που δείχνει πως όχι μόνον είμαστε ανέτοιμοι, αλλά δεν φροντίσαμε, ενώ τα φαινόμενα ήταν ορατά, να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως από κοινού το πρόβλημα. Και η ευθύνη της Ευρώπης στον τομέα αυτόν είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί από το 2008, όταν πήρε η Ευρώπη τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία της δημιουργίας του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, ήταν μπροστά μας τα ζητήματα αυτά. Φαινόντουσαν, ιδίως με τις φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή», όπως είπε ο Πρόεδρος και, αποτεινόμενος στον κ. Δανιήλ Εσδρά, διεθνή προσωπικότητα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, «είναι ώρα τώρα, αμέσως, να κινητοποιηθούμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση. Και κυρίως να ρίξουμε το βάρος στον ανθρωπισμό, στην κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να υπάρχει στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Και σ’ αυτόν τον τομέα η παρουσία αλλά και η πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μπορεί, και πρέπει, να είναι κορυφαία». «Συμφωνώ απόλυτα», είπε ο κ. Εσδράς. «Θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι καν ευρωπαϊκό που λέγαμε, είναι διεθνές και εδώ φαίνεται και από τον παγκόσμιο χάρτη σε σχέση με τους θανάτους τους διασυνοριακούς. Θα δούμε ότι η πρώτη θέση ανήκει στη Μεσόγειο, δυστυχώς, με κοντά στις 3.000 θανάτους, ενώ η επόμενη τοποθεσία στη Γη είναι στον κόλπο της Βεγγάλης, οκτακόσιοι θάνατοι. Τεράστια η διαφορά. Δηλαδή φαίνεται ότι οφείλουμε την τεράστια διαφορά σε αυτό που λέμε “Η Μεσόγειος μεγάλο νεκροταφείο”. Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα και γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ, για να σας ενημερώσω…».

Η πόρτα έκλεισε πίσω μας, αφήνοντας μόνους τους συνομιλητές, που η συνεργασία τους ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, το 1952 και εντείνεται. Σε έξαρση το μεταναστευτικό και αθρόες οι συναντήσεις για την αντιμετώπισή του. Σήμερα, ώρα 16.30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Α΄ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αρμόδιο επίτροπο για Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αντικείμενο της συνάντησης είναι οι τελευταίες εξελίξεις του μεταναστευτικού, υπό το φως της επίσκεψης που πραγματοποιούν σήμερα στην Κω οι κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος. Επίσης αύριο Σάββατο, ώρα 11η πρωινή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, θα δεχθεί τον επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή