Πάνος Καράν, Ελληνας στα πέρατα του κόσμου

Πάνος Καράν, Ελληνας στα πέρατα του κόσμου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν μιλάμε για brain drain στη μουσική, τότε έρχεται στον νου μου η περίπτωση του Πάνου Καράν. Αλλά και πάλι, ο χαρισματικός αυτός μουσικός, που είναι κάτι πέρα από ένας ταλαντούχος πιανίστας, ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ξενιτεμένων και ταξιδεμένων Ελλήνων που αλληλεπιδρούν θετικά σε ένα διεθνές, απαιτητικό, περιβάλλον προκαλώντας γεγονότα και νέες συνδέσεις σε δίκτυα ανθρώπων και ιδεών.

Οσες φορές άκουσα τον Πάνο Καράν στην Αθήνα σε κάποιο από τα ρεσιτάλ του, διαπίστωσα όχι μόνο το μουσικό ταλέντο του αλλά και τις ποιότητες της προσωπικότητάς του. Ιδίως, στην ερμηνεία του απαιτητικού 3ου Κοντσέρτου του Ραχμάνινοφ, ο Πάνος Καράν αποκαλύπτει ένα βάθος και μια δύναμη έξω από τα συνηθισμένα. Γι’ αυτό, η διεθνής δραστηριότητά του τα τελευταία χρόνια μέσα από την οργάνωση Keys of Change, που ο ίδιος ίδρυσε, αναπτύσσεται με άξονα τη μουσική εκπαίδευση σε διάφορα σημεία της Γης (Αμαζόνιος, Αφρική, Ιαπωνία) ως ένας μοχλός συνοχής και μια πλατφόρμα έμπνευσης.

Ο Πάνος Καράν, στα 33 του χρόνια, έχει πλέον μια πορεία που του επιτρέπει να αναπτύσσει δράσεις σε επίπεδο εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα προγράμματα τα προχωράει από αγάπη στη μουσική και από χρέος για προσφορά. Κοντά του έχει άξιους συνεργάτες, όπως τον εξαίρετο φλαουτίστα Ζαχαρία Ταρπάγκο. Μαζί συνθέτουν ένα ελληνικό δίδυμο. Στις 20 Αυγούστου, βρέθηκαν στο Τόκιο, όπου συνέπραξαν ως σολίστ με την ορχήστρα Fukushima Youth Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Tetsuji Honna. Αυτή η νεανική ορχήστρα έχει ιδρυθεί από το Keys of Change και η συναυλία της στην κατάμεστη αίθουσα της Tokyo Opera City έγινε υπό την παρουσία της αυτοκράτειρας Michiko. Στην Ιαπωνία, ο Πάνος Καράν, ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος και οι συνεργάτες τους ήρθαν αυτή τη φορά για να συνεργαστούν με 51 μαθητές από τη Φουκουσίμα. Το πρόγραμμα είχε εντατικές πρόβες και ιδιαίτερα μαθήματα μαζί με έξι μουσικούς του Keys of Change, καθώς και πολλούς ακόμη μουσικούς της Japan Philharmonic Orchestra, με βασικό στόχο τη συναυλία στο Τόκιο.

«Αναγέννηση»

«Το μείγμα των ξένων μουσικών αλλά και των επαγγελματιών μουσικών από την Ιαπωνία φάνηκε ότι ήταν πραγματικά εκρηκτικό για τους μαθητές», σχολιάζει ο Πάνος Καράν. «Ημασταν μάρτυρες μιας έντονης δημιουργικής αναγέννησης των μαθητών. Οι μεγαλύτεροι μαθητές βοηθούσαν τους μικρότερους ενώ ταυτόχρονα έπαιρναν μαθήματα από τους μουσικούς του οργανισμού, και όλο αυτό σε αυξανόμενα πιο έντονους ρυθμούς. Μέσα από αυτό το περιβάλλον ήρθε πλέον η ημέρα για τη συναυλία σε μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες παγκοσμίως, τo Tokyo Opera City Concert Hall».

Με το Keys of Change, ο Πάνος Καράν έχει επισκεφθεί τη Φουκουσίμα πάνω από επτά φορές μετά τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα του 2011, χρησιμοποιώντας τη μουσική ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής νέων ανθρώπων που υπέστησαν ψυχολογικά πλήγματα από την καταστροφή. Το 2014, υπό τη δική του καθοδήγηση και του Ζαχαρία Ταρπάγκου, ιδρύθηκε η Fukushima Youth Sinfonietta και τον ίδιο χρόνο εμφανίστηκε στο Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου.

Η πρόσφατη εμπειρία με τα παιδιά της Φουκουσίμα ήταν το επιστέγασμα της φιλοσοφίας του Keys of Change. Ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος σχολιάζει από τη δική του πλευρά πως «λίγο λίγο, μέρα με τη μέρα άρχισαν να φαίνονται οι καρποί των προσπαθειών των παιδιών. Είδαμε χαμόγελα αλλά και κούραση, αλλά πάνω απ’ όλα αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους μέσα από την επαφή τους με εμάς. Η ικανότητα διάδρασής τους άρχισε να μεγαλώνει όπως ένα λουλούδι».

Για τον Πάνο Καράν το Keys of Change μοιάζει να είναι μια διαρκώς διευρυνόμενη πλατφόρμα εκπαίδευσης και πολιτισμικής διπλωματίας. Είναι υπερεθνικό στη σύλληψη, δημοκρατικό στη λειτουργία και ενωτικό στη διαδικασία. Σφραγίζεται από την ικανότητα των μουσικών να εμπνέουν και να γεννούν νέες μουσικές κοινότητες. Είναι μια καλλιέργεια βιωμάτων και διασπορά εμπειριών, που κάνει το καλό καλύτερο.

http://www.keysofchange.org/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή