Το κορίτσι με το ποδήλατο έπεσε και δεν ξανασηκώθηκε

Το κορίτσι με το ποδήλατο έπεσε και δεν ξανασηκώθηκε

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο 1944 όλος ο κόσμος του θεάματος έμοιαζε να υποκλίνεται στα πόδια της. Μόλις οκτώ χρόνια μετά όμως, το 1952, όλα είχαν τελειώσει για εκείνη. Τη βλέπετε στην τριπλή φωτογράφιση που κοσμεί το σημείωμα: το κορίτσι με το ποδήλατο, γελαστό, δροσερό, πανέμορφο, σαν αντανάκλαση της λάμψης, της δύναμης, της ίδιας της ζωής. Κάπως έτσι ήταν – για λίγο: όσο και αν το παραβλέπουμε, αυτό που αποκαλούμε «τα πράγματα», έχουν τη δική τους νομοτέλεια, δεν ελέγχονται, δεν προβλέπονται, όσο κι αν προσπαθούμε να τα συμμαζέψουμε κάτω από το γράπωμά μας.

Το όνομά της είναι Σούζαν Κάρναχαν (Susan Carnahan), γνωστότερη στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’40 ως Σούζαν Πίτερς (Susan Peters). Είκοσι τριών χρονών κούκλα το 1944 (είχε γεννηθεί το 1921), θεωρούνταν απ’ όλους ταχύτατα ανερχόμενο αστέρι, με μία υποψηφιότητα για βραβείο Οσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου στο ενεργητικό της για την ταινία «Random Harvest» (1942). Το 1943 παντρεύεται τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Κουίν και όλα μοιάζουν να κυλάνε περίφημα για τη νέα, όμορφη αλλά και ταλαντούχα ηθοποιό. Ανήμερα όμως την Πρωτοχρονιά του 1945, πηγαίνοντας να κυνηγήσουν πάπιες με τον άνδρα της, το όπλο του τελευταίου εκπυρσοκρότησε κατά λάθος και τα σκάγια βρήκαν τη Σούζαν στη σπονδυλική στήλη. Θα έμενε παράλυτη από τη μέση και κάτω για το υπόλοιπο της ζωής της.

Τη συντρέχει η μητέρα της, η οποία όμως πεθαίνει τον Δεκέμβριο του ’45. Το 1946, η Σούζαν υιοθετεί με τον άνδρα της ένα αγοράκι, αφού δεν μπορεί πλέον να κάνει παιδιά, ενώ η MGM συνεχίζει να της πληρώνει τον μισθό της για μεγάλο διάστημα, αν και απέχει από τα πλατό. Για όσες εμφανίσεις κάνει, παίζοντας και στο θέατρο, όπως στον «Γυάλινο κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς, οι κριτικοί θα επαινέσουν το υποκριτικό της ταλέντο. Ομως το χτύπημα είναι πολύ βαρύ και την υπερβαίνει: η ψυχολογία της καταπέφτει, η συνεργασία μαζί της δυσκολεύει όλο και περισσότερο, το 1947 χωρίζει από τον άνδρα της (το διαζύγιο βγαίνει έναν χρόνο μετά), υποφέρει επισήμως από κατάθλιψη και από κει και πέρα αρχίζει η κατακόρυφη πτώση που θα οδηγήσει στον πρόωρο θάνατό της, το 1952, σε ηλικία τριάντα ενός ετών (31), συνέπεια του σοβαρότατου τραυματισμού της μα και του σκόπιμου από τη μεριά της υποσιτισμού, καθώς και αφυδάτωσης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δώσει τέλος σε μια ζωή που είχε χάσει το νόημά της.

Το κορίτσι με το ποδήλατο έπεσε και δεν ξανασηκώθηκε. Σήμερα μπορεί κανείς να διακρίνει μονάχα ένα αστέρι με το όνομά της στην περίφημη Hollywood Walk of Fame. Και τις φωτογραφίες της, χαμογελαστή πάνω στο ποδήλατό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή