Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Μεγάλη Οθόνη», τα σινεμά της Αθήνας

Ανοιγμα για τη φετινή εικαστική σεζόν επιχειρεί η «Μεγάλη Οθόνη», η ομαδική εικαστική και φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, ταυτόχρονα στις αίθουσες τέχνης «ena» και «Κaplanon 5», καθώς και στους θερινούς κινηματογράφους Ριβιέρα, Αθηναία και Βοξ. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα για την εικαστική απόδοση των κινηματογράφων της Αθήνας, αλλά και της κινηματογραφικής κουλτούρας και ιστορίας της πρωτεύουσας από σύχρονους εικαστικούς, αλλά και φωτογράφους. Τα εικαστικά έργα θα παρουσιαστούν στις αίθουσες τέχνης «ena» και «Κaplanon 5»και τα φωτογραφικά στους προαναφερθέντες κινηματογράφους. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αναστασίου, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Γιώργος Καρακάσογλου, Βούλα Καραμπατζάκη, Νικόλας Κληρονόμος, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Βασίλης Λιαούρης, Λίλα Μπελιβανάκη, Γεωργία Μπλιάτσου, Βιβή Παπαδημητρίου, Γεύσω Παπαδάκη, Κατερίνα Πέτρουλα, Αχιλλέας Πιστώνης, Θανάσης Ραχούτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σίσκος, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή και η Βιργινία Φιλιππούση.

Η ιδέα της έκθεσης, η διοργάνωση και η επιμέλειά της είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Νίκου Βατόπουλου, Νίκης Παπαδάκη, Πέγγυς Ρίγγα και Ιριδος Κρητικού.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Σεπτέμβριος, ώρα για βραβείο ΔΕΣΤΕ

Μεθαύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η απονομή του βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015 σε έναν από τους έξι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί ως φετινοί υποψήφιοι (Ναταλί Γιαξή, Πέτρος Μώρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αγγελος Πλέσσας, Σωκράτης Σωκράτους και Μαρία Χασάπη) και παρουσιάζουν δείγματα της δουλειάς τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης, που συνεχίζεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου, την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζεται προβολή της ταινίας «Lung Neaw visits his neighbours» του Rirkrit Tiravanija στο auditorium του Μουσείου. Την ταινία, η οποία παρακολουθεί τη ζωή ενός χωρικού στη Βόρεια Ταϊλάνδη εν αναμονή της εποχής των βροχών και προβλήθηκε στο MoMA της Νεας Υόρκης τον Ιούλιο του 2012, προτείνει ο υποψήφιος για το ΔΕΣΤΕ Γιάννης Παπαδόπουλος με αφορμή το έργο του «Εξάντληση».

​​Ωρα έναρξης προβολής 5 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αλεξάντρ Ντεσπλά

«εφ’ όλης της ύλης»

Ο σπουδαίος Γάλλος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Αλεξάντρ Ντεσπλά έρχεται στην Ελλάδα, πατρίδα της μητέρας του, για μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου. Βραβευμένος μόλις πέρυσι με Οσκαρ για την εκπληκτική μουσική του στην ταινία «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Αντερσον, ο Ντεσπλά έχει ακόμη 7 υποψηφιότητες για το συγκεκριμένο βραβείο, ενώ έχει κατακτήσει ακόμα μία Χρυσή Σφαίρα, δύο Bafta, δύο Grammy και τρία βραβεία Cezar. Oι δημιουργίες του έχουν επενδύσει φιλμ, όπως τα «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» –η πρώτη του δουλειά για το Χόλιγουντ–, «Syriana», «Argo», «Το παιχνίδι της μίμησης», «O Χάρι Πότερ και οι kλήροι του θανάτου: Μέρος 1ο», «The Curious Case of Benjamin Button», «The Ides of March», «Γκοτζίλα» κ.ά. Η συναυλία στο Ηρώδειο θα είναι «εφ’ όλης της ύλης», ενώ τον μεγάλο μουσικό θα συνοδεύει η 100μελής Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

​​Ωρα έναρξης της συναυλίας στις 9 μ.μ.

ΗΡΩΔΕΙΟ

«Αχαρνής»

Η επιτυχημένη έκδοση της πολιτικής κωμωδίας «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, διά χειρός Γιάννη Κακλέα, κλείνει την καλοκαιρινή της περιοδεία στο Ηρώδειο με δύο παραστάσεις 6-7/9. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης κ.ά.

​​Εναρξη στις 9 μ.μ. για δύο παραστάσεις.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Εκθεση του Τony Cragg

Αφαιρετικά έργα από ξύλο, μπρούντζο, πέτρα και φινιρισμένο ανοξείδωτο χάλυβα περιλαμβάνει η έκθεση του βραβευμένου με Turner Αγγλου καλλιτέχνη Tony Cragg, η οποία εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Ο Cregg ζει στο Βούπερταλ της Γερμανίας από το 1979 και διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ. To 1988 εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στην Μπιενάλε της Βενετίας.

​​Κτίριο οδού Πειραιώς.

Εως τις 8 Νοεμβρίου.

ΘΕΑΤΡΟ

«Αίας»

Η παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Ηρώδειο. Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ενώ παίζουν οι Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας κ.ά.

​​Στις 9 μ.μ, σήμερα Σάββατο.

ΚΗΠΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ

Nίκος Πορτοκάλογλου

Σε ένα «Ταξίδι στο κέντρο της πόλης» με αφετηρία τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα παρασύρει το κοινό του ο Νίκος Πορτοκάλογλου το βράδυ της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου. Τον γνωστό συνθέτη και ερμηνευτή θα συνοδεύει η μπάντα του, οι Φτερωτές Κιθάρες, καθώς και το σχήμα χάλκινων πνευστών Μelios Balkana Mama.

​​Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ., στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Θάνος Ανεστόπουλος

Μια μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στον σπουδαίο Θάνο Ανεστόπουλο (Διάφανα Κρίνα), που μάχεται τον καρκίνο, θα δοθεί στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, την Πέμπτη 10/9. Σε αυτή θα λάβει μέρος μια εκλεκτή ομάδα καλλιτεχνών με πρώτα τα (επανενωμένα για την περίσταση) Διάφανα Κρίνα και ακόμα τον Γιάννη Αγγελάκα, τους Last Drive και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

​​Οι πόρτες για το κοινό ανοίγουν στις 8 μ.μ.

ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ

Τζαζ στο κέντρο της πόλης

Ηταν εξαιρετική και ιδιαιτέρως χρήσιμη η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να «βγάλει» στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης τα μουσικά του σύνολα. Οι πρώτες συναυλίες έγιναν πριν από το καλοκαίρι και στόχος ήταν να ζωντανέψουν το κέντρο και οι γειτονιές της Αθήνας. Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ., η Big Band του Οργανισμού θα υποδεχθεί τους φίλους της τζαζ, αλλά και όσους αγαπούν την καλή μουσική στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη.

ΔΙΑΛΕΞΗ

Το μουσείο του μέλλοντος

Μια ομιλία για το «Μουσείο του μέλλοντος» θα δώσει την Tρίτη 8 Σεπτεμβρίου ο Chris Dercon, διευθυντής της Tate Modern του Λονδίνου, στo Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο βελγικής καταγωγής ιστορικός τέχνης, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικός παραγωγός έχει μεταξύ άλλων διατελέσει διευθυντής του Haus der Kunst στο Μόναχο και του Μουσείου Boijmans Van Beuningen.

​​Στις 7 μ.μ.

Κρατήσεις γίνονται στο http://www.cycladic.gr/

ΡΕΜΑΤΙΑ

«Γέρμα» του Λόρκα

Ως συμφωνική – σκηνική μπαλάντα ανεβαίνει η «Γέρμα» απόψε (8.30) σε μουσική Νίκου Χατζηελευθερίου και σκηνοθεσία Αναστασίας Διαμαντοπούλου. Συμπράττουν η Ελλη Πασπαλά και οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης και Ιωάννα Αγγελίδη. Ερμηνεύει η συμφωνική ορχήστρα «The Underground Youth Orchestra», υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή