Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον θάνατο των τριών ασθενών στο Δαφνί

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον θάνατο των τριών ασθενών στο Δαφνί

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των τριών ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δαφνί», από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε στρώματα που βρίσκονται στο ισόγειο του νοσοκομείου, διέταξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος. Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο ασθενής που φέρεται ότι έβαλε τη φωτιά δεν συνδέεται με το περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού τροφίμου πριν από τρεις μήνες. Πρόκειται ωστόσο για βαρύ περιστατικό με "εξαιρετικά επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά", σύμφωνα με πληροφορίες.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής με τραγικό αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα τρία να τραυματιστούν. Συγκεκριμένα, στις 14.30, η Πυροσβεστική κλήθηκε εκτάκτως να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ένα από τα κτίρια του ΨΝΑ.

Στον χώρο έσπευσαν 33 πυροσβέστες και 10 αυτοκίνητα, αλλά, όταν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν στο Δαφνί, διαπίστωσαν πως η φωτιά είχε ήδη σβήσει. Καθώς υπήρχαν πυκνοί καπνοί στο ισόγειο του κτιρίου 7 του νοσοκομείου, οι άνδρες της Πυροσβεστικής απομάκρυναν εσπευσμένα τους ασθενείς, βγάζοντάς τους στον προαύλιο χώρο, όμως πολύ σύντομα εντόπισαν τρία άτομα, τρόφιμους του ΨΝΑ, οι οποίοι είχαν ήδη καταλήξει, πιθανότατα από ασφυξία, εξαιτίας των αναθυμιάσεων, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ άλλα δύο άτομα ήταν σε κακή κατάσταση και χρειάζονταν επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν πως η φωτιά ξεκίνησε από ένα στρώμα κρεβατιού, το οποίο ανεφλέγη υπό άγνωστες συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το κτίριο 7, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες, ήταν εκείνο στο οποίο νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν ιστορικό με βαριά ψυχιατρικά περιστατικά.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΚΑΒ, που ειδοποιήθηκε στις 17.00 και έστειλε στον χώρο 4 ασθενοφόρα, ένα όχημα ταχείας επέμβασης και 2 μηχανές, εκτός από τα τρία άτομα που έχασαν τη ζωή τους, δύο ακόμα νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Αττικού Νοσοκομείου, ενώ ένας τρόφιμος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι υπόλοιποι από τους 17 ασθενείς της πτέρυγας στην οποία ξέσπασε η πυρκαγιά νοσηλεύονται στην παθολογική μονάδα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και παρακολουθούνται στενά από τους γιατρούς.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, και με δεδομένη την κρισιμότητα του περιστατικού, είχαν ειδοποιηθεί πολλά ακόμη νοσοκομεία ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την περίπτωση που θα χρειαστεί να περιθάλψουν περισσότερους ασθενείς. Οταν έγινε γνωστό το τραγικό περιστατικό, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος έσπευσε στον χώρο του ΨΝΑ, διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας, ενώ σύστησε και ειδική επιτροπή, με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας στο ΨΝΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή