Σαφές μήνυμα υπέρ της Ε.Ε. από τη ΔΕΘ

Σαφές μήνυμα υπέρ της Ε.Ε. από τη ΔΕΘ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ιδιαίτερη και κρίσιμη συγκυρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η υπηρεσιακή πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου πραγματοποίησαν χθες τα εγκαίνια της 80ής ΔΕΘ.

Μακριά από τις φιέστες του παρελθόντος αλλά και από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, που θα ξεκινήσουν ήδη από αύριο με την παρουσία στη ΔΕΘ του κ. Αλ. Τσίπρα και θα ολοκληρωθούν μία εβδομάδα μετά με την παρουσία, εκεί, του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε να στείλει, εκ νέου, ένα σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης και εναντίον όλων όσοι απεργάζονται ή πρεσβεύουν την αποκοπή της Ελλάδας από τον στενό πολιτικό και νομισματικό ευρωπαϊκό πυρήνα. Από την πλευρά της, η κ. Θάνου αναγνώρισε πως, ως υπηρεσιακή, «δεν πρόκειται, ασφαλώς, ούτε προγραμματικές δηλώσεις να κάνω, ούτε να παρουσιάσω την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς», υπενθυμίζοντας με αυτό τον τρόπο το πολιτικό φορτίο που, παραδοσιακά, έχει η ΔΕΘ.

«Ακραίες φωνές»

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τους προς βορρά γείτονες σχετικά με την ελληνικότητα της Μακεδονίας, πήρε σαφή θέση απέναντι σε όσους, και στον προεκλογικό στίβο, προβάλλουν ως εναλλακτική την έξοδο της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. «Υπάρχουν και ακραίες φωνές που ζητούν ν’ αρνηθούμε ώς και την ευρωπαϊκή κληρονομιά μας… Η απάντηση λοιπόν που ταιριάζει στο άκρως επιφανειακό αυτό ερώτημα είναι ότι όταν ανήκεις σε μία δημοκρατία και έναν πολιτικό πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό, όταν ανήκεις σε μιαν οικογένεια, στην οποία έχεις συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί, μέσ’ από το Πνεύμα, μέσ’ από τον Πολιτισμό, μέσ’ από τη Δημοκρατία, όταν ανήκεις λοιπόν στην Ευρώπη, μένεις στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Η απάντηση στο δημοκρατικό έλλειμμα και στο κενό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής που παρατηρείται στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, δεν συνεπάγεται ότι την εγκαταλείπεις, θεωρώντας νομοτελειακές τις, όποιες, σημερινές εσφαλμένες επιλογές της. «Η Ελλάδα δίνει αγώνα για να μείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματά της, όχι γιατί δεν ξέρουμε ως Λαός τι έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και από τα λάθη της Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον μας» κατέληξε.

Ο κ. Παυλόπουλος αλλά και η πρωθυπουργός δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν και στο μεταναστευτικό. Ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η Ελλάδα, παρά την ολιγωρία των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνη και εκτός Ε.Ε. την πίεση. Κάλεσε δε η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής έκρηξης να γίνει με όρους που θα εγγυώνται αφενός την ασφάλεια της χώρας, αφετέρου δε τον πλήρη σεβασμό των αρχών του ανθρωπισμού. Η κ. Βασιλική Θάνου αναγνώρισε ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα συνιστά πρόκληση που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους «υπηρεσιακής κυβέρνησης». «Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική» επισήμανε, εξηγώντας έτσι και την ανάγκη που υπήρξε για πρόσθετα μέτρα. «Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος» προσέθεσε, σπεύδοντας να εξάρει τις τοπικές κοινωνίες που, παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνουν, «έχουν επιδείξει συγκινητική ευαισθησία και αλληλεγγύη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή