Προς εκλογική αναμέτρηση «θρίλερ»

Προς εκλογική αναμέτρηση «θρίλερ»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτη ισοπαλία ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεταξύ των κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Αλέξη Τσίπρα, καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ».

Ενα μείζονος σημασίας συμπέρασμα που προκύπτει είναι επίσης ότι η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Το 45% επιθυμεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, το 19,5% προτιμά μια κυβέρνηση που θα έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 14,5% θέλει μια κυβέρνηση με βασικό κορμό τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ η συντριπτική πλειοψηφία (69%) θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό πυλώνα και τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό, και μόλις το 23% προτιμά μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Διαφορετική είναι η προσέγγιση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 52% των οποίων θέλει τη Ν.Δ. ως κορμό μιας κυβέρνησης, ενώ το 46% θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, τα δύο μεγάλα κόμματα εξασφαλίζουν από 27%. Η μεν Νέα Δημοκρατία καταγράφει αύξηση του ποσοστού της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από 22% που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση της 25-27 Αυγούστου, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει και αυτός τα ποσοστά του, αλλά κατά μόλις δύο μονάδες από 25% που είχε την περασμένη εβδομάδα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,5% (5,5%). Ακολουθούν το ΚΚΕ, που παραμένει σταθερό στο 6%, το Ποτάμι που υποχωρεί στο 5,5% (6%), ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Ενωση Κεντρώων ισοψηφούν με 4,5%, ποσοστό που είχαν και στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Η Λαϊκή Ενότητα υποχωρεί στο 4% (5%), ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν περνούν το όριο εισόδου στη Βουλή εξασφαλίζοντας μόλις 1,5% (2%).

Οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων ισοψηφούν με 27,5% σε θετικές και πολύ θετικές γνώμες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης με 24%, και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 18,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 15%, ο Πάνος Καμμένος με 12%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 10% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 6%.

Καθώς όλοι συμφωνούν ότι εάν οι εκλογές εξελιχθούν στο «ντέρμπι» που δείχνουν να είναι αυτή τη στιγμή, η αποχή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προέλευση των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι θα απέχουν. Η συντριπτική πλειονότητα είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη μεταστροφή του κόμματος προς τον ρεαλισμό και την υπερψήφιση του νέου μνημονίου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με αρκετούς ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ (5,5%). Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που εκφράζουν την πρόθεσή τους να απόσχουν, αυτοί είναι το 8,5%. Από τους υπόλοιπους που δηλώνουν ότι θα απόσχουν, το 2,5% είχαν ψηφίσει το Ποτάμι, 1,5% τη Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ, και 1% το ΚΚΕ. Το 39% των ψηφοφόρων που δεν ψήφισε τον περασμένο Ιανουάριο δηλώνει αποφασισμένο να κάνει το ίδιο και στις επερχόμενες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή