Πρόστιμα για όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση

Πρόστιμα για όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εληξαν χθες οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Από σήμερα θα επιβάλλονται πλήρως όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους σήμερα 5 Σεπτεμβρίου θα πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ (για μη υποβολή δήλωσης), ενώ επιβαρύνονται και με την προσαύξηση (0,73%) επί του φόρου που ενδεχομένως προκύπτει. Επίσης, χάνουν το αφορολόγητο όριο των 2.100 ευρώ.

Από τις 5,88 εκατ. δηλώσεις που είχαν εκκαθαρισθεί μέχρι χθες το βράδυ προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

• 2,46 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα (αποτελούν το 41,88% επί του συνόλου των φορολογουμένων). Καλούνται να πληρώσουν 3,14 δισ. ευρώ. Ο κάθε ένας από αυτούς πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1.292 (επιπλέον φόρος).

• 1,08 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή από την εφορία (αποτελούν το 18,52%). Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται συνολικά σε 329 εκατ. ευρώ. Ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 304 ευρώ. Το πότε θα πιστωθεί από το Δημόσιο το ποσό στους λογαριασμούς είναι άγνωστο, δεδομένων των κακών οικονομικών συνθηκών. Αρκετοί φορολογούμενοι έχουν μεταβεί στις εφορίες τους προκειμένου να ζητήσουν το ποσό επιστροφής φόρου που δικαιούνται, με τα στελέχη των εφοριών να τους απαντούν ότι ο πιθανός χρόνος πίστωσης του ποσού είναι ο Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος. 

• 2,3 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 39,60% του συνόλου των φορολογουμένων, των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαρισθεί, δεν θα καταβάλουν κανένα επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Το ελληνικό Δημόσιο από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα βάλει στα ταμεία του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το ποσό των 2,87 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, χθες έληξε και η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9). Αυτό σημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανάρτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ισχύει και για φέτος η έκπτωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Επίσης καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και πλέον θα φορολογούνται τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα ισχύσει και φέτος η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή