Κινητή υγειονομική μονάδα ζητεί ο ΠΙΣ

Κινητή υγειονομική μονάδα ζητεί ο ΠΙΣ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς την κυβέρνηση, να αποστείλει στη Μυτιλήνη μία κινητή υγειονομική μονάδα εξοπλισμένη και επαρκώς στελεχωμένη, απευθύνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Οπως καταγγέλλει ο ΠΙΣ, αντί κινητής μονάδας στη Μυτιλήνη, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται περί τους 15.000 μετανάστες, έχει σταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ όχημα τύπου ασθενοφόρου, το οποίο εκτός του ότι δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία από το επίσημο κράτος.

Για το πρόβλημα ο ΠΙΣ έχει ήδη ενημερώσει τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Αθανάσιο Δημόπουλο. Μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης επανέρχεται με το ίδιο αίτημα, χαρακτηρίζοντας απολύτως επιβεβλημένη την αποστολή κινητής μονάδας, πλήρως εξοπλισμένης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, και τη σύναψη σύμβασης με τουλάχιστον δύο γιατρούς μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα τη στελεχώσουν, «καθώς τίθεται θέμα δημόσιας υγείας». Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, «αν δεν έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν παραστεί ανάγκη». Και καταλήγει πως «ο ΠΙΣ καλεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα, έστω την ύστατη στιγμή, για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας καθησυχάζει, υποστηρίζοντας ότι τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών, καταρρίπτουν τον μύθο περί «υγειονομικής βόμβας». Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη, παρουσία και του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Αθ. Δημόπουλου, ωστόσο, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να δημιουργηθούν μόνιμες υποδομές και χώροι στέγασης με καλές συνθήκες διαμονής, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί έθεσαν ως πρότυπο την υγειονομική κάλυψη στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Εκεί λειτουργεί περιφερειακό ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο οποίο απευθύνονται περίπου 40 άτομα κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση. Πρόκειται για ήπια προβλήματα υγείας, κυρίως αμυγδαλίτιδες και μεμονωμένα περιστατικά κοιλιακού άλγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή