Θεολογικό οικοτροφείο θα φιλοξενήσει τον 20χρονο Ζυλιέν

Θεολογικό οικοτροφείο θα φιλοξενήσει τον 20χρονο Ζυλιέν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία απόφαση ουσιαστικής αλλά και συμβολικής αξίας, η Εκκλησία της Ελλάδας προσφέρει στέγη, τροφή και πρόνοια στον 20χρονο Ζυλιέν από χώρα της Αφρικής, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2011 και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις εισήχθη, με 18.500 μόρια, πρώτος στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά.

Ειδικότερα, ο 20χρονος θα φθάσει σήμερα στην Αθήνα και θα εγκατασταθεί στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου θα φιλοξενηθεί μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του. Ο Ζυλιέν συγκινεί με την προσπάθεια και την επιτυχία του, καθώς είναι γιος πολιτικού αφρικανικής χώρας και έχασε τους γονείς και τα αδέλφια του εν μέσω ταραγμένων πολιτικών γεγονότων στη χώρα του. Ηλθε στην Ελλάδα 16 χρόνων και αρχικά παρέμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Εβρου. Κατόπιν περιπλανήθηκε στην Αθήνα, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας. Εκεί, ζήτησε να πάει σε σχολείο και οι υπεύθυνοι του Κέντρου τον έγραψαν στο Επαγγελματικό Λύκειο της Κόνιτσας.

Ο ίδιος είναι καθολικός -έχει την Καινή Διαθήκη «φυλαχτό» από τη μητέρα του, όπως ανέφερε στην «Κ»- και θα φιλοξενηθεί στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας μαζί με άλλους 60 φοιτητές, 40 Ελληνες και 20 ξένους, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία. «Πρόκειται για παιδιά που σπουδάζουν στην Αθήνα, από φτωχές οικογένειες» ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αποστολικής Διακονίας το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο Ζυλιέν θα φιλοξενηθεί στο οικοτροφείο για όλη τη διάρκεια των σπουδών του στο ΤΕΙ Πειραιά. «Το ενδιαφέρον μας προς τους αδύναμους συνανθρώπους μας πρέπει να είναι συνεχές και όχι να σταματά όταν, για παράδειγμα, σβήνουν οι προβολείς της δημοσιότητας» τονίζει ο κ. Αγαθάγγελος, εστιάζοντας στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ενδεικτικά, τα ετήσια έξοδα του οικοτροφείου καταβάλλονται αποκλειστικά από την Αποστολική Διακονία, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, και ανέρχονται στα 270.000 ευρώ.

Το οικοτροφείο βρίσκεται σε τριώροφο κτίριο στην Αγία Βαρβάρα. Η ιστορία του οικοτροφείου ξεκινά από τα τέλη του 18ου αιώνα, καθώς ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του υπήρξε ο Μητροπολίτης Αθηνών Γερμανός Καλλιγάς (1885-1896). Τον Ιούνιο του 1933 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ίδρυση θεολογικού οικοτροφείου, το οποίο θεμελιώθηκε στις 22 Ιουλίου 1937 σε χώρο της Ιεράς Μονής Πετράκη. Τις επόμενες δεκαετίες το οικοτροφείο «περιπλανήθηκε» σε διάφορα κτίρια, μέχρι να καταλήξει -το 2004- στις σημερινές εγκαταστάσεις. Δεκάδες επίσκοποι και καθηγητές πανεπιστημίων, αρχιμανδρίτες, πρωτοπρεσβύτεροι και λαϊκοί θεολόγοι συγκαταλέγονται στον κατάλογο των οικότροφων όπως και εκατοντάδες ομόδοξοι και ετερόδοξοι. Μεταξύ αυτών, ο πρωτοπρεσβύτερος Μπορίς Μπομπρινσκόι διετέλεσε πρύτανης του Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και Χαϊμπέ Ασιρά, πνευματικός των ανακτόρων της Αιθιοπίας επί Χαϊλέ Σελασιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή