Αποδόσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Συνέχισε χθες να υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου στα 45,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες 5,46%, αλλά και 20% από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν μέσα στον Ιούνιο. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ διολίσθησε στα 50,48 δολάρια το βαρέλι με πτώση 1,3% από την Πέμπτη. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 50% από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Υστερα από μια σταθεροποίηση των τιμών στις αρχές του 2015, οι πτωτικές τάσεις επανήλθαν δριμύτερες τους τελευταίους μήνες, λόγω της αβεβαιότητας που πηγάζει από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Χθες, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλ. Νόβακ, είπε πως η μείωση της ημερήσιας παραγωγής δεν θα βοηθήσει στη στήριξη των τιμών.

Πτώση διαρκείας για τον χρυσό

Με εβδομαδιαία πτώση 0,9% κινήθηκε η τιμή του χρυσού, φθάνοντας την Παρασκευή στα 1.122,96 δολάρια η ουγγιά από τα 1.134,10 δολάρια τη Δευτέρα. Η υποχώρηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου επί επτά συναπτές συνεδριάσεις από τις προηγούμενες εννέα είναι ενδεικτική του χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο επενδυτικό καταφύγιο. Ο παραδοσιακός ρόλος του χρυσού ως καταφυγίου σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας και αβεβαιότητας τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς το σημερινό κλίμα αναταραχής δεν ωθεί τους επενδυτές σε αυτό. Παράλληλα, η επικείμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ μετά μία δεκαετία αποδυναμώνει τις αποδόσεις του πολύτιμου μετάλλου στις διεθνείς αγορές διότι τιμολογείται σε δολάρια. Η προοπτική της αύξησης του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία, την ισχυρότερη στον κόσμο, έχει ενισχύσει το δολάριο και κατ’ επέκταση έχει οδηγήσει σε πτώση τις τιμές των εμπορευμάτων και του χρυσού. Τέλος, οι υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία συνδράμουν στην εξασθένιση της αξίας του χρυσού διότι ήταν ανέκαθεν το επενδυτικό αντίδοτο στην απότομη και μεγάλη άνοδο των τιμών αγαθών και υπηρεσιών που δεν ισχύει σήμερα.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Aποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατεγράφη την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Μετά τη σημαντική βελτίωση του τελευταίου διαστήματος στην αγορά μετοχών και τις ήπιες ρευστοποιήσεις που ακολούθησαν, η ελληνική αγορά ομολόγων αποκατέστησε εν μέρει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου κυμάνθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο 12,58%. Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 παρουσίασε τιμή 63,5 λεπτών του ευρώ, με απόδοση αγοράς 9,42% και απόδοση πώλησης 9,53%. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις 8 Ιουλίου του 2015. Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014. Το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων, διαμορφώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στις 867 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή