Δύσκολος Αύγουστος, δυσκολότερος Σεπτέμβριος

Δύσκολος Αύγουστος, δυσκολότερος Σεπτέμβριος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε ο χρηματιστηριακός Σεπτέμβριος, ενώ προηγήθηκε ο Αύγουστος που ήταν ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 3 ετών στην αγορά μετοχών και παραγώγων. Την περασμένη Τετάρτη κατεγράφη νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου, μόλις στα 14,578 εκατ. ευρώ, επίπεδα που κατέγραψε η αγορά το 2012 αλλά και το μακρινό 1997! Οι Ελληνες επενδυτές είναι τραγικά αποδυναμωμένοι αυτή την περίοδο. Σε θεσμικό επίπεδο, μόλις επετράπη αυτή την εβδομάδα μερικώς η δραστηριοποίηση Ελλήνων στο χρηματιστήριο παραγώγων που είχε απαγορευτεί με προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ενισχύθηκε σοβαρά η διαθέσιμη στους Ελληνες ρευστότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εγχώριοι επενδυτές απέχουν, ενώ οι εκτιμήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για άρση του short selling (ανοικτές πωλήσεις) μετά την 31η Αυγούστου δεν επιβεβαιώθηκαν. Η αγορά βρίσκεται στη μέγγενη της προεκλογικής περιόδου. Οπως συμβαίνει στις 11 –με αυτήν που ακολουθεί– εκλογικές διαδικασίες που έγιναν στη χώρα μας από το 2007 μέχρι και σήμερα, η οικονομία έχει τραβήξει χειρόφρενο, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται ακόμη και τον προσεχή Δεκέμβριο η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Γεγονός που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η επόμενη δόση των 23-25 δισ. ευρώ που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αξίζει μόνο να υπενθυμίσουμε ότι οι ανάγκες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάθε μήνα είναι 2,6 δισ. ευρώ μόνο για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων.

Το χρηματιστήριο θέλει να εκλεγεί κυβέρνηση, κατά προτίμηση της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας, και να υπάρξει, επιτέλους, κάποια σταθερότητα. Θέλει επίσης να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και χαλαρώσουν οι έλεγχοι στη διακίνηση των κεφαλαίων (capital controls).

Με αυτό δεδομένο, όπως θα εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος και οι δημοσκοπήσεις και οι δηλώσεις θα ικανοποιούν ή όχι τα παραπάνω ζητούμενα, θα έχουμε και διακυμάνσεις στον γενικό δείκτη και στους επιμέρους κλάδους.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν ξεχωρίσει με την ακραία μεταβλητότητα που παρουσιάζουν, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ακολουθούν μια καλύτερη, αν και πτωτική, πορεία.

Οι διακυμάνσεις της αγοράς αλλά κυρίως η έλλειψη «φρέσκου» χρήματος είχε ως αποτέλεσμα να αγνοηθούν επιδεικτικά από τους επενδυτές η πολύ καλή εικόνα της κερδοφορίας των εισηγμένων, όπως εταιρειών εξαγωγικού προσανατολισμού, διυλιστηρίων, εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα-αερομεταφοράς-στοιχηματισμού, αλλά και περιπτώσεων εταιρειών που κατόρθωσαν να επανέλθουν σε κερδοφορία από ζημιές που εμφάνιζαν τα προηγούμενα εξάμηνα.

Ομως η καταβαράθρωση της αξιοπιστίας και η εφαρμογή των capital controls στους Ελληνες αποταμιευτές αποτρέπουν οποιεσδήποτε σκέψεις για τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους. Την ίδια στιγμή οι ξένοι επενδυτές τηρούν θέση αναμονής, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο της χώρας.

Στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε τη Δευτέρα, την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, με ισχυρές απώλειες 1,52%, με αποτέλεσμα να διολισθήσει στις 624,20 μονάδες. Ακολούθησε την Τρίτη η δεύτερη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση με ελαφρές απώλειες 0,43% του βασικού δείκτη, που έκλεισε στις 621,51 μονάδες. Την περασμένη Τετάρτη η θετική αντίδραση της αγοράς, που έκλεισε με κέρδη 0,8% στις 626,46 μονάδες, ήταν χωρίς αντίκρισμα, αφού, όπως αναφέραμε, έγινε με τζίρο προηγούμενων δεκαετιών. Την Πέμπτη οι δηλώσεις Ντράγκι για την ευρωπαϊκή οικονομία αναπτέρωσαν το ηθικό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί και η Αθήνα και να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με κέρδη 3,61% στις 649,05 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή