Το μυστήριο του «χρυσού τρένου»

Το μυστήριο του «χρυσού τρένου»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Δύο άνδρες εμφανίστηκαν χθες στην πολωνική τηλεόραση ισχυριζόμενοι ότι είναι εκείνοι που βρήκαν το τρένο των Ναζί το οποίο υποτίθεται ότι είναι φορτωμένο με χρυσό. Ο Αντρέας Ρίχτερ και ο Πιοτρ Κόπερ παρουσιάστηκαν στο δίκτυο TVP.INFO και δήλωσαν πως οι δημοτικές αρχές γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η αμαξοστοιχία στην περιοχή Βάλμπρζιτς, στη Ν.Δ. Πολωνία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Associated Press, ο Αντρέας Ρίχτερ επιβεβαίωσε ότι εντόπισε το τρένο. Το δίδυμο διατείνεται πως έχει αδιάσειστες αποδείξεις για την ύπαρξη του τρένου, με βάση αναφορές αυτοπτών μαρτύρων αλλά και τη δική τους έρευνα. Οπως λένε, το τεθωρακισμένο τρένο χρονολογείται στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τηλεοπτικό δίκτυο TVP.INFO μετέδωσε ότι το τρένο δεν βρίσκεται μέσα σε σήραγγα, αλλά είναι θαμμένο κάτω από το χώμα. Πολλοί ντόπιοι έλεγαν μέχρι πρότινος ότι οι Ναζί έκρυψαν ένα τρένο για να μην πέσει στα χέρια του Κόκκινου Στρατού. Το τρένο χάθηκε το 1945 και ενδέχεται να περιέχει κοσμήματα που προήλθαν από λεηλασίες.

Χθες, έφτασαν στην περιοχή οι πρώτοι Πολωνοί στρατιώτες για να εξακριβώσουν αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των δύο ανδρών για την ύπαρξη του τρένου, το οποίο φέρεται ότι μετέφερε, εκτός από κοσμήματα, δεκάδες όπλα. Στρατιώτες, φορώντας στολές με διακριτικά του σώματος ναρκαλιευτών, είχαν συνομιλίες με τοπικούς παράγοντες και πήραν φωτογραφίες από την περιοχή. Αυτό τουλάχιστον κατέγραψε φωτογράφος του Reuters, ο οποίος προσέθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ανασκαφής ή άλλων εργασιών. Σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, οι άνδρες δικαιούνται μερίδιο 10% από την αξία του φορτίου. Πάντως, οι ίδιοι λένε ότι διαθέτουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσουν σε ανεξάρτητη ανασκαφή του τρένου και των θησαυρών του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος για το «χρυσό τρένο», όπως είναι η κωδική ονομασία της αμαξοστοιχίας. Ωστόσο, στη συνέχεια το υπουργείο ανέκρουσε πρύμνα και δήλωσε ότι δεν έχει γνώση του θέματος. Επιπλέον, ο κυβερνήτης της Κάτω Σιλεσίας, Τόματς Σμόλαρζ, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα πως είναι αδύνατο να πει κανείς αν το συγκεκριμένο τρένο υπάρχει όντως στην τοποθεσία, με βάση τα έγγραφα τα οποία διοχετεύθηκαν από τους δύο άνδρες. «Φάρσα» χαρακτήρισε την ιστορία, από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα. Οταν ρωτήθηκε αν ο χρυσός που μπορεί να βρεθεί στο τρένο θα προστεθεί στα αποθεματικά της τράπεζας, ο Μπέλκα απάντησε: «Νομίζω ότι κανείς (στην κεντρική τράπεζα) δεν σκέφτηκε να αφιερώσει ούτε ένα δευτερόλεπτο σ’ αυτό το θέμα. Πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα».

Οι δύο ερασιτέχνες κυνηγοί θησαυρών, γερμανικής και πολωνικής καταγωγής, είχαν ισχυριστεί ότι βρήκαν το τρένο από τον Aύγουστο. Μάλιστα, ζήτησαν να ανασυρθεί και να παρουσιαστεί στο κοινό ως τουριστικό αξιοθέατο. Πάντως, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο έχει προειδοποιήσει πως όσα κοσμήματα έχουν κλαπεί από δολοφονημένους Εβραίους θα πρέπει να επιστραφούν στους κληρονόμους τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή