Αγκάθι η εμπειρία της διακυβέρνησης

Αγκάθι η εμπειρία της διακυβέρνησης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης της εικόνας ντέρμπι που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας επέλεξε σε συνέντευξή του να ερμηνεύσει την αποστασιοποίηση και τον σκεπτικισμό των ψηφοφόρων έναντι του κόμματός του εστιάζοντας στην εσωκομματική αναταραχή. Ωστόσο, οι επιδόσεις της κυβέρνησης, όπως αποτιμώνται από τους πολίτες στις δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι η επιφυλακτικότητα όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές να το επαναλάβουν, πηγάζει σε μεγάλο βαθμό, ενδεχομένως κυρίαρχα, από την απογοήτευση για την επτάμηνη διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι «έγιναν λάθη» όταν μιλά για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Οσον αφορά, ωστόσο, την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών, δεν είναι το ίδιο ειλικρινής. Ισως στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής το σκεπτικό να είναι «πώς θα ζητήσουμε να μας ξαναψηφίσουν εάν παραδεχθούμε ότι δεν κυβερνήσαμε σωστά;».

Ομως, ο προβληματισμός και η απογοήτευση για τις εσωκομματικές εξελίξεις και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να αφορούν και να απασχολούν μια μάλλον μικρή μερίδα ψηφοφόρων. Τους «παραδοσιακούς» ψηφοφόρους του κόμματος, όσους ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα και είναι εξοικειωμένοι με τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό του, με την πάλη των τάσεων και των συνιστωσών και διατηρούν βαθύτερους δεσμούς με το κόμμα. Στο 36,34% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, αθροίζονται πολλοί ψηφοφόροι που για πρώτη φορά ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα και μετακινήθηκαν εκεί σε συντριπτική πλειοψηφία από τους πολιτικούς σχηματισμούς στα δεξιά του. Αυτοί οι ψηφοφόροι ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί έναντι της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και μάλλον με ανακούφιση είδαν την αποχώρηση βουλευτών και στελεχών που καλλιεργούσαν κλίμα αμφισημίας για τις πολιτικές προθέσεις σε καίρια ζητήματα. Η αποσυσπείρωση δείχνει να εκπορεύεται από την επιφυλακτικότητα που γέννησε η εμπειρία διακυβέρνησης και μπορεί να αντιστραφεί μόνο εάν οι ψηφοφόροι πεισθούν ότι αυτό θα βελτιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή