Τα επέκεινα της ιδεοληψίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταστροφή της δημόσιας παιδείας δεν ήταν αρκετή για το δίδυμο του Αμαρουσίου, που δεν μπορούσαν να τα βρουν, ούτε καν στο ποιος αποσπά, ποιον καθηγητή, και πού· να θυμίσουμε ότι «ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο κ. Τάσος Κουράκης έσπευσαν, με δύο ξεχωριστές αποφάσεις τους, να αποσπάσουν την ίδια καθηγήτρια σε δύο διαφορετικές θέσεις» («Δεν συνεννοήθηκαν ούτε στο ρουσφέτι…» Καθημερινή 1.9.32015). Επιχείρησαν να ξαναγυρίσουν τα ΑΕΙ στο χάλι που είχαν προ του νόμου Διαμαντοπούλου, αλλά ευτυχώς δεν πρόλαβαν.

Στην ιδιωτική παιδεία έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» (4.9.2015) την περασμένη Τετάρτη η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου ενημέρωσε με δελτίο Τύπου ότι παρατείνεται έως τις 16 Οκτωβρίου η υποχρέωση των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ωστόσο, καμία εγκύκλιος δεν είχε εκδοθεί μέχρι χθες και οι εφορίες δεν είχαν καμία ενημέρωση για το θέμα. Για όσες επιχειρήσεις δεν είχαν ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για τις άλλες όμως, που ακολούθησαν το γράμμα του νόμου, υπάρχει, και μάλιστα μεγάλο, καθότι οι εφορίες τις ενημερώνουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδουν παραστατικά με ΦΠΑ.

Ετσι σήμερα παίζεται το θέατρο του παραλόγου στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια. Κάποια χρεώνουν ΦΠΑ και άλλα όχι. Το τραγελαφικό είναι ότι οι γονείς αρνούνται παντού να πληρώσουν το επιπλέον χαράτσι, αφού «άκουσαν στην τηλεόραση ότι “ο Φουπουάς” δεν ισχύει», με αποτέλεσμα να ακυρώνουν εγγραφές ή να αρνούνται την πληρωμή του.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας διακυβέρνησης που κινήθηκε με γνώμονα την ιδεοληψία αντί της λογικής. Στον ΣΥΡΙΖΑ και τους επιγόνους του δεν έγινε ποτέ κτήμα το ρηθέν του Ντενγκ Ξιάο Πινγκ «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια». Ενοχοποίησαν την ιδιωτική εκπαίδευση, επειδή ήταν «για τα παιδιά των πλουσίων».

Φυσικά για μια ακόμη φορά λάθεψαν στην ανάγνωση της πραγματικότητας. Υπάρχουν και πολλές οικογένειες της μεσαίας τάξης που για διάφορους λόγους στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

Ισως το γινάτι του κ. Μπαλτά για την αριστεία να μέτρησε πάνω απ’ όλα κι αποφάσισε να την ποιοτική ισοπέδωση, να κάνει δηλαδή όλα τα σχολειά κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των χειρότερων. Το δίδυμο, έστω εν τη απουσία του, κοντεύει να τα καταφέρει. Η κληρονομιά του παραμένει καταστροφική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή