Συμφωνία νομισματικής ειρήνης στη σκιά της κινεζικής κάμψης

Συμφωνία νομισματικής ειρήνης στη σκιά της κινεζικής κάμψης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές μιας εξασθενημένης παγκόσμιας ανάπτυξης και ο αντίκτυπος σε αυτήν από τη σχεδιαζόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αλλά και την επιβράδυνση της Κίνας απασχολούν τους αξιωματούχους (υπουργούς Οικονομικών, κεντρικούς τραπεζίτες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών) που συμμετέχουν στη σύνοδο των χωρών του G20, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Αλλωστε, ήταν σαφής η προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα μέσα της εβδομάδας, ότι η πιο αργή πορεία της κινεζικής οικονομίας και η ολοένα και εντονότερη αστάθεια των διεθνών κεφαλαιαγορών εντείνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Τέτοιοι πιθανοί κίνδυνοι είναι οι υποτιμήσεις νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών και η κατακρήμνιση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αναφέρθηκε ειδικότερα στους κινδύνους που συνιστούν για τη μέτρια ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.

Στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος διατυπώνεται ως καίριο μέλημα η επικείμενη αύξηση δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και ο αντίκτυπός της. «Στο ίδιο μήκος κύματος με τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας, μία σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανότερο να συμβεί σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτό θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για τις αγορές», αναφέρεται στο προσχέδιο. Επιπλέον, το G20 δεσμεύτηκε να μην προβεί σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων και να είναι προσεκτικό στην επικοινωνία για τη νομισματική πολιτική, ώστε να αποτρέπονται παρενέργειες στις αγορές. Από τη δική τους πλευρά οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Ιαπωνία οργανώνουν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας, αλλά και του πληθωρισμού, ενώ η Fed πρώτη φορά από το 2006 ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Ο Πιερ Γκραμενά, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, σε συνέντευξή του στην Αγκυρα, όπου και η σύνοδος του G20, διεμήνυσε πως δεν μπορεί ο κόσμος να ζει επί μονίμου βάσεως με χαμηλότατα επιτόκια. «Θα πρέπει να αντιστρέψουμε την τάση αυτή και το δύσκολο στην παρούσα κατάσταση είναι το πότε θα συμβεί».

Η προοπτική του υψηλότερου κόστους δανεισμού σε συνδυασμό με την υποτίμηση του γουάν και την περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δημιουργεί αναστάτωση στους κόλπους των επενδυτών, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών.

Συν τοις άλλοις, ο συλλογικός δείκτης αναδυόμενων αγορών, MSCI, έχει απολέσει 16% και πλέον της αξίας του από τις αρχές του 2015. Πριν από ελάχιστα χρόνια οι αναδυόμενες αγορές, από την Κίνα έως τη Βραζιλία και τη Ρωσία, ήταν οι αγαπημένες οικονομίες σε παγκόσμια κλίμακα. Ως αντίβαρο διέσωσαν την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση του 2009. Σήμερα κλονίζονται, αν και οι ειδήμονες συνιστούν προσοχή. «Δεν είναι απαραίτητο να δίνουμε δραματικές διαστάσεις στην αργή πορεία της Κίνας», συμβουλεύει τη διεθνή κοινότητα ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ ο υποδιοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, επισήμανε πως «είναι υγιή τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της χώρας». Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν θα είναι λίγο έως πολύ σταθερή.

Σε συνέντευξή του ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος έχει ταυτιστεί με τις δυσοίωνες προβλέψεις της κρίσης, επισήμανε τα εξής: «Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα έχει αναταράξεις, αλλά δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανώμαλη προσγείωση. Απλώς, οι αγορές υιοθετούν μία πολύ απαισιόδοξη στάση για την ανάπτυξη της Κίνας και την ικανότητα των αρμόδιων αρχών να διαχειριστούν αυτήν την εξασθένηση, καθώς και τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του γουάν και των χρηματιστηριακών δεικτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή