Κυρίαρχοι οι ξένοι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Κυρίαρχοι οι ξένοι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας ανέφερε στοιχεία σχετικά με το ποιος ακριβώς κατέχει τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν τη μερίδα του λέοντος των 1,7 τρισ. στερλινών (2,6 τρισ. δολ.), το οποίο αντιστοιχεί στο 54% των μετοχών συνολικά.

Σε μεμονωμένη βάση, οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές ελέγχουν μόλις το 12% των μετοχών των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, το εν λόγω ποσοστό είναι υψηλότερο από το ιστορικά χαμηλό τού μόλις 10% το 2010 και το 2012. Επιπλέον, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το ποσοστό των μετοχών το οποίο κατέχουν ξένοι επενδυτές έχει ενισχυθεί από επίπεδα κάτω του 20% στα σημερινά.

Στο μεσοδιάστημα από τη δεκαετία του 1960 και μέχρι σήμερα, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, οι οποίοι τοποθετούν τα χρήματά τους απευθείας σε μετοχές και, κατά συνέπεια, έχουν στην κατοχή τους μετοχές βρετανικών εταιρειών, μειώνονται.

Αναφορικά, τώρα, με την προέλευση των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών σε βρετανικές μετοχές, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Αμερικανοί. Επί του 54% των μετοχών που ανήκουν σε ξένους, το 46% (926 δισ. στερλίνες/1,4 τρισ. δολάρια) αφορά Αμερικανούς. Ακολουθούν, με κριτήριο την αξία των τοποθετήσεών τους, οι Ευρωπαίοι, οι Ασιάτες, οι Αφρικανοί, οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλασία, τη Νότια Αμερική και τις υπεράκτιες βρετανικές κτήσεις. Επιπλέον, ενώ συχνά δίνεται η εντύπωση ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι «μεγάλοι παίκτες» στο λονδρέζικο χρηματιστήριο, τελικά αποδεικνύεται ότι ελέγχουν μόλις το 3% των βρετανικών μετοχών. Κι αυτό, όπως επισημαίνει το Γραφείο Στατιστικής, αποτελεί ιστορικά χαμηλό ποσοστό.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα εν λόγω ταμεία μειώνουν την έκθεσή τους, ενώ το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής τους ήταν το 32%. Τέλος, αντίστοιχα πτωτικά κινήθηκαν και οι ασφαλιστικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή