Κωνσταντοπούλου: Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν είχαν στόχο την υπερχρέωση της Ελλάδας

Κωνσταντοπούλου: Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν είχαν στόχο την υπερχρέωση της Ελλάδας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «θυματοποίηση» της Ελλάδας και του λαού της, έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την ομιλία της στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

«Σας απευθύνω έκκληση αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα, τη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και όπου σήμερα υφίσταται επίθεση και καταλύεται.

 

Η Ελλάδα και ο λαός της, θυματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια από πολιτικές που είχαν δήθεν στόχο να δώσουν μια βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της χώρας και διέξοδο από την οικονομική κρίση.

 

Οι πολιτικές αυτές που περιλαμβάνονται σε συμφωνίες που ονομάζονται «Μνημόνια Κατανόησης» και συνήφθησαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τρεις διεθνείς αρχές (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) γνωστές ως η «Τρόικα» που λειτουργούν ως πιστωτές της Ελλάδας- κατέληξαν σε βαριές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των κοινωνικών δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και καθεαυτού του κράτους δικαίου», είπε αρχικά η κα. Κωνσταντοπούλου, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε την στάση των πιστωτών:

«Το Προκαταρκτικό Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι παράνομο, αθέμιτο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο. Ότι δημιουργήθηκε και μέσα από διαδικασίες που παραβίασαν κατάφωρα το συνταγματικό δίκαιο, τους κοινοβουλευτικούς κανόνες και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες κατοχυρωμένες από το διεθνές δίκαιο, νομιμοποιώντας έτσι την αποκήρυξή του.

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, είπε: «Η Ελληνική Βουλή αποδέχθηκε την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο και ο Ελληνικός λαός με μεγάλη πλειοψηφία 62%, απέρριψε τα μέτρα.

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε με κλειστές τράπεζες και περιορισμούς κεφαλαίων, ως αποτέλεσμα της άρνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παράσχει ρευστότητα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Και όμως, υπερίσχυσε η δημοκρατία.

 

Ο Ελληνικός λαός μίλησε ξεκάθαρα και το 62% ψήφισε ΟΧΙ στα κοινωνιοκτόνα μέτρα».

Η κα. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στο τρίτο μνημόνιο, καταγγέλοντάς το ακόμα μια φορά, κάνοντας απολογισμό της διαπραγμάτευσης του χρέους και των συνεπειών που είχε για την Ελλάδα. Καταλήγοντας, τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι,

Το δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται σε βάρος του Ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για να συρρικνωθεί η Δημοκρατία.

Όμως η Δημοκρατία αποτελεί υπέρτατη αξία, και τα Κοινοβούλια δεν μπορεί να υποβαθμίζονται σε απλές σφραγίδες που επικυρώνουν νόμους τους οποίους έχουν απορρίψει οι λαοί, νόμους οι οποίοι καταστρέφουν την κοινωνία και τις επόμενες γενιές.

Σας καλώ, με την ιδιότητά σας ως Κοινοβουλευτικών και Προέδρων Κοινοβουλίων να υποστηρίξετε την αξίωση για Δημοκρατία και αυτονομία των Κοινοβουλίων απέναντι στον εκβιασμό του χρέους.

Σας καλώ να υποστηρίξετε την πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της ad hoc Επιτροπής για την Αναδιάρθρωση του Κρατικού Χρέους καθώς και τις πρωτοβουλίες των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του δημοσίου χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μην επιτρέψετε να εξαφανισθεί η δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Μην επιτρέψετε να υπάρξουν και άλλα Κοινοβούλια τα οποία θα εξαναγκασθούν να ψηφίσουν ενάντια στη λαϊκή βούληση και τη λαϊκή εντολή που έλαβαν οι βουλευτές».

Μην επιτρέψετε να συνθλιβούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ανθρώπινες ζωές, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οι πιο πολύτιμες αξίες των Ηνωμένων Εθνών για να υπηρετηθεί το τραπεζικό σύστημα.

Ο κόσμος που θέλουν οι λαοί δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς τους λαούς του κόσμου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή