Εισαγγελέας για την τραγωδία στο Δαφνί

Εισαγγελέας για την τραγωδία στο Δαφνί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατεπείγουσα έρευνα για την πυρκαγιά της περασμένης Παρασκευής στο κτίριο 7 του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών η οποία κόστισε τη ζωή σε τρεις ασθενείς, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό, ενώ αναμένεται και το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά: υπήρχε πυρασφάλεια στην πτέρυγα; Πόσο προσωπικό απασχολούνταν στην επιτήρηση των ασθενών στη συγκεκριμένη πτέρυγα; Και κάθε πότε ελέγχονται οι ασθενείς;

Ειδικότερα, χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, ανέθεσε στον εισαγγελέα Ν. Στεφανάκο, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς, καθώς και τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών που πέθαναν από ασφυξία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και εκδηλώθηκε σε ειδικό ατομικό θάλαμο όπου νοσηλευόταν με δικαστική εντολή ένας 35χρονος ασθενής. Οι καπνοί επεκτάθηκαν στην πτέρυγα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων από ασφυξία σε διπλανό θάλαμο. Σύμφωνα με τους γιατρούς στο Δαφνί, ο συγκεκριμένος ασθενής, είναι ένα πολύ δύσκολο περιστατικό για τη νοσηλεία του οποίου απαιτούνται ειδικές συνθήκες. Οπως μάλιστα αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του επιστημονικού συμβουλίου του ΨΝΑ, «παρά τις επανειλημμένες επιστολές μας στις αρμόδιες αρχές κατά το παρελθόν, προκειμένου ο ασθενής να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σωφρονιστικού ιδρύματος (υπό ψυχιατρική παρακολούθηση), δεν εισακουστήκαμε, με συνέπεια τη γνωστή τραγική κατάληξη».

Πάντως, από την εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρεται ότι «ουδεμία αναφορά εκκρεμεί στην υπηρεσία μας σχετικά με τον φερόμενο ως υπαίτιο της πυρκαγιάς».

Ο 35χρονος, που είχε διαπράξει ανθρωποκτονία και νοσηλευόταν με βάση το άρθρο 69 του ποινικού κώδικα, έχει ως διάγνωση επιληπτική ψύχωση, οριακή νοημοσύνη και διαταραχή προσωπικότητας τύπου συναισθηματικής αστάθειας. Φέρεται να έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη τον τραυματισμό ασθενών και προσωπικού αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο του ΨΝΑ, εμφανίζει διαρκή ιδιαζόντως επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά η οποία δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί φαρμακευτικά. Επικαλούμενο έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής πραγματογνωμόνων από τον Ιούλιο 2014 σύμφωνα με την οποία η νοσηλεία του ασθενούς απαιτεί αυξημένης ασφαλείας δομές, το επιστημονικό συμβούλιο αποφάσισε ότι «το προσωπικό του ΨΝΑ αδυνατεί να επωμισθεί την εκ νέου φύλαξή του».

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ειδικών τμημάτων για τους ασθενείς του άρθρου 69, στα οποία θα συνυπάρχουν η θεραπεία και η φύλαξη. Επισημαίνει δε, μεταξύ άλλων, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στις ψυχιατρικές μονάδες. Σε αυτές επιρρίπτουν τις ευθύνες και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και η Ομοσπονδία νοσηλευτών (ΠΑΣΟΝΟΠ). «Το τραγικό αυτό περιστατικό ήταν αναμενόμενο» τονίζει η ΕΙΝΑΠ, και σημειώνει «αν δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς οφείλεται στην αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού».

Ενδεικτικά, πάντως, των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Την τελευταία πενταετία αποχώρησαν 17.000 άτομα (ιατρικό και μη προσωπικό από το ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 2.000 το τελευταίο δίμηνο, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 26.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή