Το Στόουνχεντζ «κρύβει» άλλο μνημείο

Το Στόουνχεντζ «κρύβει» άλλο μνημείο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα θαμμένα ερείπια ενός γιγάντιου μυστηριώδους προϊστορικού μνημείου εντοπίστηκαν κοντά στο γνωστό Στόουνχεντζ της Βρετανίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των αρχαιολόγων. Περίπου 90 μονόλιθοι, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αρχικά ύψος 4,5 μέτρα και χρονολογούνται πριν από 4.500 χρόνια, πιστεύεται ότι ήταν θαμμένοι κάτω από ένα στρώμα γης και παρέμεναν εκεί επί χιλιετίες.

Το όνομα Στόουνχεντζ (Stonehenge) προέρχεται από τις αρχαίες αγγλικές λέξεις «Stanhen gist», οι οποίες σημαίνουν «κρεμαστοί λίθοι» και έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη κατηγορία μνημείων γνωστών ως henge (s), δηλαδή κυκλικές ή οβάλ περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά τους το κυκλικό ανάχωμα και την τάφρο που το περιβάλλει. Χρησιμοποιώντας ευαίσθητους αισθητήρες, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρένα με σχήμα C στα τείχη Ντάρινγκτον, ένα επονομαζόμενο «Σούπερχεντζ», μόλις τρία χιλιόμετρα από το Στόουνχεντζ, στη νοτιοδυτική Αγγλία. «Τα τείχη Ντάρινγκτον είναι ένα τεράστιο μνημείο και μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι ήταν απλώς μια περιοχή με χαντάκι γύρω γύρω, αλλά κάτω από αυτό το γιγάντιο μνημείο υπάρχει ένα άλλο γιγάντιο μνημείο», είπε χαρακτηριστικά ο Βίνσεντ Γκάφνεϊ στο BBC.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Κρυμμένα Τοπία του Στόουνχεντζ, μια διεθνή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Ινστιτούτου Λούντβιχ Μπόλτσμαν για την Προώθηση της Αρχαιολογίας και της Εικονικής Αρχαιολογίας.

Οι νεοανανακαλυφθείσες πέτρες, οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη, πιστεύεται ότι έχουν αναποδογυρίσει, με τη βάση των τειχών να έχει κατασκευαστεί πάνω τους. Το νεολιθικό μνημείο, το οποίο αποτελεί μέρος της Τοποθεσίας Παγκόσμιας Κληρονομιάς Στόουνχεντζ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, με διάμετρο 500 μέτρων και περίμετρο 1,5 χλμ. Ο επικεφαλής του προγράμματος χαρακτήρισε το εύρημα «πολύ σημαντικό και εκπληκτικό», ενώ εξήγησε λεπτομερώς τι μπορεί να αποτελείται από 200 λίθους.

«Είναι πιθανό οι λίθοι που λείπουν να χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Στόουνχεντζ, το οποίο είναι μεταγενέστερο», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι όσοι παρέμειναν στο σημείο πιθανότατα να έσπασαν στην προσπάθεια μεταφοράς τους.

Αν και κανένας από τους λίθους δεν έχει έρθει ακόμη στην επιφάνεια, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι εν λόγω λίθοι προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή και είναι παρόμοιοι με τον όρθιο που είναι γνωστός ως «Πέτρα του Κούκου» σε παρακείμενο χωράφι.

Τα Τείχη του Ντάρινγκτον κατασκευάστηκαν έναν αιώνα μετά το Στόουνχεντζ, τον κυκλικό σχηματισμό των μονόλιθων, και πιστεύεται ότι ανορθώθηκαν μεταξύ 3000 και 2000 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι η νέα συστάδα λίθων μπορεί να χρονολογείται στην ίδια ή ακόμα και σε προγενέστερη εποχή. «Ο εντοπισμός ενός νέου γιγάντιου μνημείου από λίθους, το οποίο έχει διατηρηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό, διευρύνει την κατανόηση του Στόουνχεντζ και της γύρω περιοχής», συμπλήρωσε ο Γκάφνεϊ. «Η νέα αυτή απόδειξη επιβεβαιώνει μια αναπάντεχη φάση μνημειακής αρχιτεκτονικής σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία της προϊστορικής Ευρώπης, καθώς η νέα συστάδα λίθων θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σύγχρονη, με το κυκλικό μνημείο του Στόουνχεντζ ή και ακόμη αρχαιότερο», κατέληξε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή