Κάτια Λεμπέση, ευγενική, τολμηρή και με πολλές ευαισθησίες

Κάτια Λεμπέση, ευγενική, τολμηρή και με πολλές ευαισθησίες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιπέτεια της υγείας της ήταν γνωστή εδώ και κάποια χρόνια. Η εκδότρια του «Κέδρου» Κάτια Λεμπέση έδινε τη μάχη με τον καρκίνο με σθένος και αξιοπρέπεια. Και ταυτοχρόνως, φρόντιζε για τις νέες εκδόσεις του ιστορικού εκδοτικού οίκου. Την περασμένη Παρασκευή το πρωί η Κάτια Λεμπέση έχασε τη μάχη, σε ηλικία 67 ετών.

Χθες το απομεσήμερο, στο Α΄ Νεκροταφείο, την αποχαιρέτισαν η οικογένειά της, οι άνθρωποι του «Κέδρου» και οι άνθρωποι του βιβλίου, με θλίψη και αγάπη.

Η Κάτια Λεμπέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε στις ΗΠΑ. Στις αρχές της μεταπολίτευσης είχε ήδη εμπλακεί με τα εκδοτικά, δημιουργώντας τις εκδόσεις «Κύτταρο» που προσανατολίστηκαν σε φεμινιστικού περιεχομένου εκδόσεις. Μετά, με τον σύζυγό της Βαγγέλη Παπαθανασόπουλο, με τον οποίο απέκτησε τον Γιώργο και τη Νίνα, έφτιαξαν μια τυπογραφική μονάδα, που συνεργαζόταν με τις εκδόσεις «Κέδρος», όσο ακόμα ζούσε, δρούσε και δημιουργούσε η ιδρύτριά του, Νανά Καλλιανέση. Με τον θάνατο της Νανάς Καλλιανέση «δεν υπήρχαν κληρονόμοι, έπρεπε ο εκδοτικός οίκος ν’ αλλάξει χέρια. Ημασταν τυχεροί. Την απόφαση την πήρε η οικογένειά της, αλλά κυρίως την εισηγήθηκαν οι συνεργάτες της, ο Λάμπης Ράππας και η Νινέτα Μακρυνικόλα» έλεγε τον περασμένο Νοέμβριο, στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Ο επίμονος Αναγνώστης» και στον Γιάννη Μπασκόζο. Δεν κληρονομούσε απλώς έναν εκδοτικό οίκο. Κληρονομούσε τη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Και όχι μόνο τον διαχειρίστηκε, αλλά ενέταξε στον κατάλογο του «Κέδρου» και νέες λογοτεχνικές φωνές, ακολουθώντας τα βήματα της Νανάς… «Ο “Κέδρος” μου έχει δώσει πάρα πολλές χαρές, είναι κομμάτι της ζωής μου, είναι τρομερό να είσαι εκδότρια του σοβαρότερου εκδοτικού οίκου της χώρας, είναι μια κοινωνική καταξίωση, σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά και να αποκτήσεις σχέσεις με πάρα πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους…».

Η Κάτια Λεμπέση ήταν ένας άνθρωπος οργανωμένος και οργανωτικός, που πίσω από το σχεδόν απρόσιτο προσωπείο της έκρυβε πολλές ευαισθησίες: η αγάπη της για τα φυτά και τα ζώα ήταν από τις πιο γνωστές σε όλους όσοι πέρασαν από τα γραφεία της οδού Γενναδίου. Την θυμάμαι σαν μια ευγενική, κοσμοπολίτισσα και τολμηρή γυναίκα.

Από χθες η Κάτια Λεμπέση θα έχει πολλά να πει με τον Μένη Κουμανταρέα, τον Νίκο Θέμελη, με τον Γιάννη Ρίτσο ασφαλώς, τον Γιάννη Κοντό, τον Νίκο Μπακόλα και πολλούς άλλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή