Η ηλεκτρονική τέχνη του Αγγελου Πλέσσα

Η ηλεκτρονική τέχνη του Αγγελου Πλέσσα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

And the winner is… Αγγελος Πλέσσας. Τη Δευτέρα το βράδυ ανακοινώθηκε το όνομα του καλλιτέχνη που κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ. Πρόκειται για το μακροβιότερο έπαθλο που αφορά την ελληνική εικαστική σκηνή, καθώς θεσμοθετήθηκε το 1999. Εκτοτε απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε κάποιον εικαστικό, έως 40 ετών, που διακρίνεται για τον πρωτότυπο χαρακτήρα της δουλειάς του. Το σπουδαιότερο στοιχείο του βραβείου δεν είναι μόνο το χρηματικό ποσό που το συνοδεύει (10.000 ευρώ), αλλά το γεγονός ότι τον καλύτερο εκ των έξι συμμετεχόντων προκρίνει μια επιτροπή με σπουδαίες προσωπικότητές της τέχνης από ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, η συνεργασία του ομώνυμου ιδρύματος, που έχει έδρα τη Νέα Ιωνία, με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου παρουσιάζονται σε ειδική έκθεση τα έργα των υποψηφίων, δίνει την ευκαιρία ενός προγεφυρώματος σύγχρονης τέχνης στην καρδιά της πόλης.

Ποιος είναι ο ταλαντούχος κ. Πλέσσας; Γεννημένος το 1977, ανδρώθηκε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, αντλώντας ερεθίσματα, κώδικες και μεθόδους από τον κόσμο του Διαδικτύου. Το συγκινητικό με τα έργα του είναι πως στοχεύουν στη βαθύτερη ανθρώπινη επικοινωνία, καταργώντας τα όρια της μόνωσης και της ασφάλειας που προσφέρει η οθόνη. Το ζητούμενό του είναι η εμπλοκή ατόμων, η οικοδόμηση κοινοτήτων, η ροή των συναισθημάτων. Αυτός είναι και ο χαρακτήρας του έργου, για χάρη του οποίου βραβεύτηκε. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει μονάχα μια εγκατάσταση που αποτελούσε τεκμήριο ενός γενικότερου πρότζεκτ, με τίτλο «Αιώνια Ιντερνετική Αδελφότητα». Ο καλλιτέχνης προσκάλεσε φίλους με τους οποίους γνωρίστηκε online –καλλιτέχνες, ποιητές, αρχιτέκτονες– να κατασκηνώσουν μαζί το 2012 στην Ανάφη. Ο στόχος ήταν να δουν πώς λειτουργούν σε φυσικό και όχι σε διαδικτυακό περιβάλλον. Η συνάντηση αυτή έχει επαναληφθεί τις επόμενες χρονιές στο Μεξικό και τη Νεκρά Θάλασσα.

Ο καλλιτέχνης ανήκει σε μια γενιά καλλιτεχνών που μεγάλωσαν με το Google και διατηρούν το στούντιό τους στον φορητό υπολογιστή τους. Ετσι το να «ανεβάζουν» παραδοσιακά μέσα όπως ένα σχέδιο σε μια ιστοσελίδα είναι μία φυσιολογική ενέργεια. Ο Πλέσσας συνήθως μετατρέπει τον τίτλο των έργων του σε ένα κατοχυρωμένο διαδικτυακό domain, δημιουργεί κινούμενες διαδραστικές εικόνες οι οποίες είναι ηλεκτρονικές και μοναδικές, αναπαραγόμενες σε εκατομμύρια υπολογιστές αλλά υπαρκτές μόνο σε συγκεκριμένη διεύθυνση.

Εχει εκθέσει τη δουλειά του σε μουσεία, ιδρύματα και γκαλερί, όπως το Μουσείο Jeu de Paume στο Παρίσι, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-ΕΜΣΤ στην Αθήνα, το Berkeley Art Museum, το Ιδρυμα Δέστε, έχει συμμετάσχει στη 2η και 3η Μπιενάλε Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Βαλένθια, των Τιράνων και σε πολλές άλλες εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Συνυποψήφιοι του Πλέσσα για το έπαθλο ήταν οι Ναταλί Γιαξή, Πέτρος Μώρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σωκράτης Σωκράτους και η Μαρία Χασάπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή