Γιουνκέρ: Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω

Γιουνκέρ: Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ «Η καμπάνα χτυπά, η ώρα έχει φτάσει», είπε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, θέτοντας τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη ως το νούμερο ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015-2016. Στην εναρκτήρια ομιλία του για τους στόχους της Κομισιόν τους επόμενους μήνες, και με δραματικούς τόνους, αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης ανακοινώνοντας επίσημα το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει τη δέσμευση ευρωπαϊκών κρατών να μοιραστούν τη φιλοξενία 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία (τον Ιούλιο ήταν 40.000).

«Υπάρχει έλλειψη ενωτικού πνεύματος μέσα στην Ε.Ε. και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε. Θέλοντας όμως να τονίσει ότι υπάρχει και δυνατό πνεύμα αλληλεγγύης αναφέρθηκε στον φούρναρη από την Κω που δίνει ψωμί στους πρόσφυγες, ενώ σημείωσε ότι Ευρώπη είναι και οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου. Απευθύνοντας έκκληση προς την Ε.Ε. μίλησε «για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις» στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β΄ Π.Π.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Γιουνκέρ, υπενθυμίζοντας ότι 500.000 άτομα πέρασαν στην Ευρώπη μόνο φέτος. «Οταν έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, δεν υπάρχει θρησκεία, πίστη ή φιλοσοφία. Δεν κάνουμε διακρίσεις», προειδοποίησε, τονίζοντας ότι στο μέλλον μπορεί να έχουμε μια αντίστοιχη κρίση και από την Ουκρανία και τότε τι θα κάνουμε «θα είμαστε πιο ανοιχτοί γιατί είναι ομόθρησκοί μας;».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες ένα σχέδιο που έχουν εκπονήσει ο Ελληνας επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και περιλαμβάνει, εκτός από τη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, και την οικονομική στήριξη των κρατών-μελών που θα συμμετάσχουν στο μοίρασμα των βαρών του μεταναστευτικού με 780 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Επίσης, προτείνει έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη-μέλη, που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή για να βοηθάει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και ακραίων πιέσεων στο σύστημα ασύλου του. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ενός κοινού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής. Ο κατάλογος αυτός θα επιτρέπει την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που κατάγονται από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς σε όλη την Ε.Ε. και την ταχύτερη επιστροφή στη χώρα τους.

Εισηγείται να ξεκινήσουν νέες προσπάθειες για τη στήριξη διπλωματικών πρωτοβουλιών για πολιτικές λύσεις στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, ενώ προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράνομης μετανάστευσης από την Αφρική.

Κλείνοντας ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν λαμβάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που τους αντιστοιχεί και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας που έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή