«Σφράγισε» την πρωτιά η Εθνική

«Σφράγισε» την πρωτιά η Εθνική

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εισιτήριο… πρώτης θέσης, η Εθνική ομάδα θα ταξιδέψει στη Λιλ για την τελική φάση του 39ου Ευρωμπάσκετ. Περιμένοντας τον πρώτο αντίπαλό της στα νοκ άουτ παιχνίδια των «16», η Ελλάδα καταμετρά τις θετικές υποσχέσεις για το άμεσο μέλλον της από τις πειστικές εμφανίσεις στον 3ο όμιλο του Ζάγκρεμπ.

Η συνέχιση της αήττητης πορείας ήρθε από την επικράτηση κόντρα στη Σλοβενία (83-72), ενώ καλύτερη ομάδα του ομίλου φάνηκε προσαρμοσμένη στη σωστή αντιμετώπιση όλων των αντιπάλων της και είχε την κατάλληλη ψυχολογία και ωριμότητα για να νικήσει με διαφορετικό τρόπο τα δύο ντέρμπι με τους Κροάτες και τους Σλοβένους. Το σημερινό, τελευταίο παιχνίδι με την Ολλανδία (22.00) προσφέρεται μόνο για τη διατήρηση της δυνατής ψυχολογίας και της αγωνιστικής κατάστασης των διεθνών. Οι τόνοι, παρά την πιστοποίηση των δυνατοτήτων της Εθνικής σε συνάρτηση με τις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν, παρέμειναν σε ρεαλιστικά επίπεδα, γιατί μέχρι σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης, το καλό «έργο» παίχτηκε και πέρυσι στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου, αλλά στη συνέχεια ήρθε το σοκ του αποκλεισμού από τη Σερβία. Η σκέψη του Φώτη Κατσικάρη και των παικτών δεν «ίπταται», υπολογίζοντας παράλληλα ότι στο Ζάγκρεμπ καρπώθηκαν εγκωμιαστικές εκτιμήσεις για την ομαδικότητα του παιχνιδιού τους (μέσος όρος 22 ασίστ), την αμυντική συνέπειά τους και την αναμενόμενη ανάδειξη του Σπανούλη στον παίκτη που «ξεκολλά» την Εθνική σε κάθε απειλή.

Απέναντι στη Σλοβενία, η Εθνική είχε τον έλεγχο του ρυθμού και στα 40 λεπτά της αναμέτρησης. Κέρδισε τις «μάχες των αιθέρων» με 19 ριμπάουντ έναντι οκτώ των Σλοβένων στο α΄ ημίχρονο (46-31) και διατήρησε σταθερό προβάδισμα που έφτασε μέχρι το +17 (46-29). Η σκληρή άμυνα της Σλοβενίας στο 3ο δεκάλεπτο, ανέτρεψε σταδιακά την εξέλιξη του αγώνα. Η Εθνική δέχτηκε 22 πόντους και σκόραρε 16 στο 3ο δεκάλεπτο, η Σλοβενία μείωσε μέχρι τους δύο (62-60 στο 32΄), αλλά η επιστροφή του Σπανούλη στο παρκέ και η χρησιμοποίηση τριών περιφερειακών (μαζί με Ζήση και Καλάθη) αποκατέστησε την… τάξη. Με έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και με 21 ασίστ αυτό το ματς δεν θα μπορούσε να χαθεί.

«Τους περιμέναμε και αντέξαμε» σχολίασε ο Σπανούλης και συνέχισε: «Είμαστε 12 παίκτες, όλοι παίζουν για έναν και ένας για όλους. Με την υπερηφάνεια και την τιμή που είναι το να αγωνίζεσαι στην Εθνική πρέπει να είσαι έτοιμος να παίξεις 40 λεπτά ή ένα λεπτό. Και την προηγούμενη δεκαετία αυτός ο τρόπος μας έφερε τα μετάλλια. Πρέπει να βελτιωθούμε. Ωστόσο, είτε παίζουμε καλά ή όχι πρέπει να βρίσκουμε τον τρόπο για να κερδίσουμε».

ΕΛΛΑΔΑ: Μπουρούσης 11, Ζήσης 10 (1), Σπανούλης 19 (3), Καλάθης 12, Περπέρογλου 2, Σλούκας, Καϊμακόγλου, Κουφός 10, Πρίντεζης 16 (1), Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο 3.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Γιοκσίμοβιτς 2, Ρούπνικ, Πρέπελιτς 1, Μπλάζιτς 27 (4), Νίκολιτς, Ντράγκιτς 22 (2), Ζούπαν 5, Μπάλαζιτς 2, Ζάγκορατς, Ομιτς 4, Κλόμπουτσαρ 2, Σλόκαρ 7 (1).

• Στα άλλα δύο χθεσινά παιχνίδια η Γεωργία επικράτησε των Σκοπίων με 90-75 και η Κροατία της Ολλανδίας με 78-72.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή