Βρετανός πιλότος απέτρεψε αεροπορική τραγωδία

Βρετανός πιλότος απέτρεψε αεροπορική τραγωδία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σίγουρη τραγωδία απέτρεψε βετεράνος πιλότος της British Airways, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει τη διαδικασία απογείωσης από το αεροδρόμιο ΜακΚάραν του Λας Βέγκας, όταν μία από τις μηχανές του αεροσκάφους τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο 63χρονος Βρετανός Κρις Χένκι χειροκροτήθηκε από τους επιβάτες της πτήσης 2276, με προορισμό τoν διεθνή αερολιμένα του Γκάτγουικ στο Λονδίνο, οι οποίοι εκκένωσαν άμεσα και με ασφάλεια το φλεγόμενο Μπόινγκ 777.

Η πυρκαγιά φέρεται να εκδηλώθηκε στην αριστερή πλευρά του αεροσκάφους και ενώ το αεροπλάνο είχε διανύσει ήδη ένα μεγάλο τμήμα του αεροδιαδρόμου. Τα μέλη του πληρώματος ανέφεραν στον πύργο ελέγχου την ύπαρξη προβλήματος λίγο μετά την έναρξη των διαδικασιών απογείωσης. Δεκαπέντε δευτερόλεπτα αργότερα, ο Χένκι έστειλε σήμα κινδύνου και ζήτησε υποστήριξη από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης. Η εκκένωση του Μπόινγκ ξεκίνησε στιγμές αργότερα. Οι χειριστές είχαν κατορθώσει να σταματήσουν, παρά τη μεγάλη ταχύτητα του αεροσκάφους, πριν τελειώσει ο αεροδιάδρομος. Οι 157 επιβάτες και τα 13 μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο αεροδρόμιο, καθώς οι περίπου 50 πυροσβέστες προσπαθούσαν να δαμάσουν την πυρκαγιά. Ο διεθνής αερολιμένας ΜακΚάραν, το ένατο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στις ΗΠΑ σε αριθμό επιβατών ανά έτος, σχολίασε ότι η πρώτη ειδοποίηση για την εμφάνιση προβλήματος ελήφθη στις 16:13 τοπική ώρα. Η πυρκαγιά είχε σβήσει έως τις 16:18.

Ο Χένκι, ο οποίος αποφοίτησε από το κλειστό σήμερα κολέγιο εναέριας εκπαίδευσης της British Airways για πιλότους, αντιμετώπισε την κρίσιμη κατάσταση με μεγάλο επαγγελματισμό, όπως σχολίασαν ειδικοί σε θέματα αεροπορίας. Εκπρόσωπος του αερομεταφορέα επιβεβαίωσε ότι ο πιλότος είχε 42 χρόνια εμπειρία, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτόν. Οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του πληρώματος είχαν εμπειρία 18 και 10 ετών αντίστοιχα. «Η ασφάλεια των πελατών και των πληρωμάτων μας είναι πάντα στις προτεραιότητές μας και όλες μας οι πτήσεις συνεχίζονται ομαλά», έγραφε η σχετική ανακοίνωση της British Airways. Το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών έχει ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζέικομπ Στάινμπεργκ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, ο οποίος βρισκόταν στο αεροσκάφος, «το χρώμα από το πρόσωπο του Χένκι είχε χαθεί» όταν ανακοίνωσε στους επιβάτες ότι η μηχανή είχε υποστεί καταστροφική βλάβη. «Ολοι χειροκρότησαν όταν ο πιλότος εμφανίσθηκε να μιλήσει στους επιβάτες», είπε ο Στάινμπεργκ. «Ανέφερε ότι πετούσε για χρόνια και ότι ποτέ δεν είχε δει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Περίπου 14 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Sunrise του Λας Βέγκας με μικροτραυματισμούς, όπως κοψίματα και μώλωπες, που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του αεροσκάφους. Αλλοι επιβάτες οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο Orleans, καθώς η εταιρεία ετοίμαζε εναλλακτικά δρομολόγια για την επιστροφή τους στο Λονδίνο. Η κατασκευάστρια εταιρεία των Μπόινγκ ανέφερε ότι «έχει γνώση για το συμβάν στο αεροδρόμιο ΜακΚάραν», συμπληρώνοντας ότι συλλέγει περισσότερες σχετικές πληροφορίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή