Το χαμόγελο του Λαφαζάνη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στις προηγούμενες εκλογές η καλύτερη προεκλογική καμπάνια ήταν αυτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που επέτρεψε στον Πάνο Καμμένο να ξεδιπλώσει το αστείρευτο (όπως αποδεικνύεται και στο νέο σποτ του κόμματος) υποκριτικό του ταλέντο, αδιαμφισβήτητος νικητής σε αυτήν την προεκλογική περίοδο είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ηγέτης της Λαϊκής Ενότητας. Ψάχνει ταξί, μπαίνει σε ένα, ο οδηγός τον ρωτάει πού πάει, κοιτάει πίσω τον πελάτη, η κάμερα κάνει ζουμ στον Λαφαζάνη, απαντάει «Νομισματοκοπείο» και σκάει σαρδόνιο χαμόγελο. Πρόκειται για έμμεση αναφορά στο ρεπορτάζ περί ρεσάλτου που σχεδίαζε στο Νομισματοκοπείο, αφότου θα έπαιρνε όμηρο τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Λιγότερο επιτυχημένο αλλά επίσης αστείο είναι το φιλμάκι με τον έτερο αστέρα της ΛΑΕ, Κώστα Λαπαβίτσα, να μιμείται τον Σταύρο Θεοδωράκη, όταν ο τελευταίος ήταν παρουσιαστής των «Πρωταγωνιστών». Μουσική Calexico, συζήτηση με νέο, μονολεκτικές απαντήσεις. «Θα πεινάσουμε άμα βγούμε από το ευρώ;», ρωτάει ο πιτσιρικάς. «Μπαααα», απαντά λακωνικά ο Λαπαβίτσας. «Σίγουρα;», επιμένει ο μικρός. «Ναι», αποκρίνεται με σιγουριά ο πρώην βουλευτής του Σύριζα. Αν δεν είχε προηγηθεί πριν από δύο χρόνια η πρωτότυπη παρωδία των «Πρωταγωνιστών», με τίτλο «Κομπάρσοι» και την υπογραφή του Cain, θα μπορούσε κι αυτό το σποτ να θεωρηθεί από τα πλέον αστεία της περιόδου.

Νομίζω πως τα προαναφερθέντα φιλμάκια εντυπωσίασαν επειδή προήλθαν από τις πλέον απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Ουδείς είχε φανταστεί την κωμική στόφα του Καμμένου, τον μεταμοντέρνο αυτοσαρκασμό του Λαφαζάνη, ούτε τη διάθεση του Λαπαβίτσα να υποδυθεί, με το σακίδιο στον ώμο, έναν ιδεολογικό του αντίπαλο για να τον αποδομήσει. Από την άλλη μόνο κόμματα παρίες θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιου είδους εκστρατείες. Δεν μπορείς να διεκδικείς την εξουσία κάνοντας πλακίτσα με ψαγμένα σποτάκια. Αλλωστε δεν έχουν όλοι οι ψηφοφόροι την ίδια αίσθηση του χιούμορ: μια τέτοια στρατηγική αυτοτρολαρίσματος θα μπορούσε να αποβεί μπούμερανγκ για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να χαζεύουμε τα σποτάκια αυτά, παραβλέποντας ότι στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Για την ακρίβεια θα έπρεπε να μας κόβουν τα ήπατα από τον τρόμο. Διότι το σενάριο περί Νομισματοκοπείου μπορεί να μην ήταν ακριβώς τόσο ευφάνταστο, όπως το περιέγραφαν οι δημοσιογράφοι, κατέληγε όμως στην αλλαγή νομίσματος, την έξοδο από την Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση την περιθωριοποίηση της χώρας, στις παρυφές της Ευρώπης. Επίσης κόβεται η πλάκα όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι το μόνο που έκανε ο χωρατατζής Καμμένος ήταν η προσπάθειά του να υπονομεύσει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και να διασώσει ακέραιες τις αμυντικές δαπάνες. Ούτε, τέλος, είναι η σωστή απάντηση «μπαα» στην ερώτηση «Θα πεινάσουμε άμα βγούμε από το ευρώ;». Η σωστή απάντηση είναι «Αμέεε» – χωρίς όμως το πονηρό χαμόγελο του Λαφαζάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή