Η Μέρκελ βλέπει τους πρόσφυγες ως λύση στην κρίση

Η Μέρκελ βλέπει τους πρόσφυγες ως λύση στην κρίση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Γραφεία της υπηρεσίας ασύλου επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά χθες η Γερμανίδα καγκελάριος για να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους, χειροκροτούμενη από τους πρόσφυγες. Η καγκελάριος δήλωσε συγκινημένη «από την αγάπη με την οποία γίνονται δεκτοί οι πρόσφυγες», ενώ ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ τόνισε χθες ότι οι πρόσφυγες «μπορεί να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για το οικονομικό μέλλον της χώρας, την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών».

Ο Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι αυτό θα συμβεί αν η Γερμανία «κατορθώσει να τους εκπαιδεύσει και να τους εντάξει γρήγορα στην αγορά εργασίας». Οι γερμανικές αρχές έχουν αντιληφθεί ότι οι Σύροι πρόσφυγες διαφέρουν από πολλές απόψεις από τους «γκασταρμπάιτερ», τους Τούρκους εργάτες από τα βάθη της Ανατολίας που έφθασαν στη Γερμανία με διμερείς συμφωνίες τη δεκαετία του ’60. «Πολλοί Σύροι πρόσφυγες προέρχονται από μεγάλες πόλεις όπως το Χαλέπι ή η Δαμασκός, και πολλοί είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου», είπε ο Τόρστεν Σνάιντερς, μελετητής του ισλαμικού κόσμου. «Στη Συρία αποδίδεται μεγάλη αξία στη μόρφωση, π.χ. κορίτσια από την επαρχία τα στέλνουν στις πόλεις για να πάνε σχολείο. Δηλαδή οι μουσουλμάνοι που έρχονται τώρα στη Γερμανία έχουν εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο από αυτό της πρώτης γενιάς γκασταρμπάιτερ», σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα, όμως, περίπου 20% των νεοεισερχομένων είναι αναλφάβητοι, στοιχείο που ίσως θα δυσχεράνει τις προσπάθειες εκμάθησης της γερμανικής.

Πάντως, η διάθεση των Γερμανών απέναντι στους νεοεισερχομένους είναι σε μεγάλη πλειοψηφία θετική, ενώ ένας στους πέντε έχει ήδη κάνει κάτι για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Το 18% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της YouGov έχει ήδη προβεί σε πράξη υποστήριξης των προσφύγων που έχουν φτάσει στη χώρα, ενώ το 23% δήλωσε ότι σκοπεύει να τους προσφέρει βοήθεια.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, το 83%, εξέφρασε την άποψη πως οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες. Μόνο το 8% αρνείται το δικαίωμα αυτό. Στις ΗΠΑ στο ίδιο ερώτημα μόλις το 66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πρόσφυγες έχουν αυτό το δικαίωμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή