Κατά το ήμισυ γενετικός ο καρκίνος των όρχεων

Κατά το ήμισυ γενετικός ο καρκίνος των όρχεων

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν κατά το ήμισυ γενετικός είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στους όρχεις, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της κληρονομικότητας στην εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου στους άνδρες. Σε άλλες μορφές καρκίνου, η γενετική αιτιολογία της ασθένειας δεν ξεπερνά το 20%. Στην περίπτωση του καρκίνου των όρχεων, ωστόσο, εκτιμάται ότι η γενετική αιτιολογία φτάνει το 49%. Για το υπόλοιπο 41% ευθύνονται οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής των ανδρών.

Με επικεφαλής τη δρα Κλερ Τέρνμπουλ, ειδική στη Γενετική και την Επιδημιολογία στο Ινστιτούτο Ερευνών Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου, ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports. Οι επιστήμονες μελέτησαν στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν 15,7 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία τα 9.324 έπασχαν από καρκίνο των όρχεων. Επίσης, η ομάδα προχώρησε στην ανάλυση του γονιδιώματος 6.000 ανδρών, από τους οποίους οι 986 έπασχαν από τη νόσο.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, ο κληρονομικός κίνδυνος για καρκίνο των όρχεων προέρχεται από έναν μεγάλο αριθμό επιμέρους μεταλλάξεων, παρά από ένα ελαττωματικό γονίδιο με μεγάλη επίδραση. Περίπου το 90% των μεταλλάξεων αυτών, όμως δεν έχει ακόμη εντοπιστεί από τους μελετητές. Η εύρεσή τους θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα ειδικό γενετικό τεστ, το οποίο θα καταστήσει δυνατό τον έγκαιρο εντοπισμό όσων κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από την ασθένεια, ανοίγοντας δρόμο για τη δυνατότητα πρόληψης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή