Eurobasket 2015: Ελλάδα – Βέλγιο 75-54

Eurobasket 2015: Ελλάδα – Βέλγιο 75-54

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «πτήση» επιστροφής  της Εθνικής ομάδας στην «ελίτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, συνεχίστηκε χωρίς… «αναταράξεις» και στον πρώτο αγώνα της τελικής φάσης, στην Λιλ, με την εύκολη νίκη επί του Βελγίου (75-54) και πλέον το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ετοιμάζεται για τον καθοριστικό προημιτελικό με την Ισπανία, την ερχόμενη Τρίτη (15/9). Η Εθνική ομάδα, τέσσερα χρόνια, μετά το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, πήρε και πάλι θέση στην πρώτη οκτάδα της διοργάνωσης και στοχεύει να φτάσει ψηλότερα και στην διεκδίκηση των μεταλλίων, εφόσον προκριθεί στα ημιτελικά.

Προς το παρόν, «έκλεισε» την «παρένθεση» του άδοξου αποκλεισμού που είχε στην ίδια φάση του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ…

Προερχόμενη από την αήττητη πορεία της στον όμιλο του Ζάγκρεμπ και ενώ είχε προηγηθεί χρονικά η πρώτη έκπληξη στην φάση των «16» από την νίκη-πρόκριση της Λετονίας κόντρα στην Σλοβενία, η Εθνική χρειάστηκε το πρώτο ημίχρονο (34-31) για να προσαρμοστεί, κυρίως, ψυχολογικά στην διαδικασία των νοκ αουτ αγώνων που περιλαμβάνει η τελική φάση του Ευρωμπάσκετ.

Έχοντας στις σκέψεις της και το περσινό «πάθημα» του πρόωρου αποκλεισμού στην ίδια φάση (16) του Παγκοσμίου, οι Έλληνες παίκτες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι. Οι Βέλγοι, όμως, δεν ήταν…Σέρβοι, η δυναμικότητα τους απέχει πολύ απ’ αυτή της ελληνικής ομάδας και αποδείχτηκε ότι ήταν θέμα χρόνου για τους διεθνείς παίκτες να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και τους δικούς τους «κανόνες» στην ροή του αγώνα.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Κατσικάρη ήταν η αξιοποίηση των ψηλών παικτών (Κουφός 11 πόντους, Μπουρούσης 4, Πρίντεζης 4) στο ημίχρονο, και η τροφοδότηση τους από τους περιφερειακούς, αλλά στην άμυνα, δεν υπήρξε αποτελεσματική αντιμετώπιση των Βέλγων στα μακρινά σουτ και στα τρίποντα. Η Εθνική είχε οριακό προβάδισμα στο σκορ (20-15, 26-21), χάριν στα διπλάσια ριμπάουντ που κέρδισε (20 έναντι 10), αλλά ήταν «ηλίου φαεινότερο» ότι η λύση έπρεπε να έρθει από την περιφερειακή γραμμή της.

Η χρησιμοποίηση τριών περιφερειακών (Καλάθης, Σπανούλης, Σλούκας) επιλέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από το τεχνικό επιτελείο στο δεύτερο ημίχρονο και τεκμηριώνεται σταδιακά και ύστερα από τον έκτο αγώνα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, ότι με το συγκεκριμένο σχήμα και τον Αντετοκούνμπο στην θέση του δεύτερου ψηλού και όχι σ΄αυτή του φόργουορντ που αρχίζει σ’ όλα τα παιχνίδια, τα ελληνικά οφέλη είναι περισσότερα. Η ελληνική άμυνα «χάλασε» τα ποσοστά των Βέλγων στα τρίποντα (μόλις 24%), δέχτηκε μόνο 11 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο (57-42) και δεν έδωσε στο Βέλγιο, άλλη ευκαιρία αμφισβήτησης της. Το τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο, προσφέρθηκε για την ανάδειξη του Μπουρούση σε πρώτο σκόρερ και την χρησιμοποίηση όλων των παικτών, με τον Μάντζαρη να έχει 12 λεπτά συμμετοχής και τον Περπέρογλου να χρησιμοποιείται στο τελευταίο πεντάλεπτο.

ΕΛΛΑΔΑ: Μπουρούσης 14 (1), Ζήσης, 6 (2) Σπανούλης 7 (6 ασ.), Καλάθης 4 ()5 ασ., Περπέρογλου 2, Σλούκας 8, Καϊμακόγλου 1, Κουφός 13 (9 ριμπ.), Πρίντεζης 10, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 10 (10 ριμπ.).

ΒΕΛΓΙΟ: Μπόσκο 2, Βαν Ρόσομ 13 (1), Ερβέλ 2, Μουεμά, Ταμπού 6, Σερόν, Μουκούμπου, Ζιλέ 14 (3), Ντε Ζέου, Τούμπα 2, Σαλούμου 5, Λοτζέσκι 10 (2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή