Φονικά πυρά κατά τουριστών στην Αίγυπτο

Φονικά πυρά κατά τουριστών στην Αίγυπτο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Τουλάχιστον οκτώ Μεξικανούς τουρίστες και τέσσερις Αιγύπτιους συνοδούς σκότωσαν χθες «εκ παραδρομής» πυρά αιγυπτιακών στρατιωτικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών σε όαση της Δυτικής Ερήμου της χώρας, νομίζοντας ότι επρόκειτο για ισλαμιστές τους οποίους αναζητούσαν στην αχανή περιοχή.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο υπηκόων της χώρας, ενώ πηγές των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας έκαναν λόγο και για οκτώ Μεξικανούς τραυματίες.

Η ομάδα των 22 τουριστών είχε σταθμεύσει τα εκτός δρόμου οχήματά της κοντά στην όαση Μπαχαρίγια για να δειπνήσει, όταν στρατιωτικά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή. Καθώς οι τρομοκρατημένοι τουρίστες προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον καταιγισμό πυρών, πεζοπόρες δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού, οι οποίες είχαν στήσει ενέδρα, έβαλλαν και αυτές εναντίον τους.

Κοινή δύναμη αποτελούμενη από άνδρες της αιγυπτιακής αντιτρομοκρατικής αστυνομίας και του στρατού πραγματοποιούσε εδώ και ημέρες επιχείρηση εντοπισμού ισλαμιστών μαχητών στη Δυτική Ερημο της χώρας. Εχοντας εντοπίσει τη φωτιά της κατασκήνωσης των τουριστών, την οποία είχαν ανάψει οι Αιγύπτιοι συνοδοί του γκρουπ, τα μέλη της αντιτρομοκρατικής δύναμης νόμισαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε κατασκήνωση ισλαμιστών, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Την Κυριακή το πρωί, το ISIS εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του λογαριασμού του στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, στην οποία ανέφερε ότι οι μαχητές του απώθησαν επίθεση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Ερημο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ισλαμιστές τρομοκράτες, αξιοποιώντας ορμητήρια εντός του εδάφους της Λιβύης, προσπαθούν να συνάψουν συμμαχία με ισλαμιστές της Χερσονήσου του Σινά, στα ανατολικά της χώρας.

Τα οχήματα τύπου τζιπ των Μεξικανών τουριστών έμοιαζαν πολύ με εκείνα των ισλαμιστών, τους οποίους καταδιώκουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου. «Το Μεξικό καταδικάζει τις ενέργειες αυτές, με στόχο τους πολίτες της χώρας μας, και απαιτεί τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας γύρω από τις συνθήκες του περιστατικού», έγραψε χθες ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του αιγυπτιακού οργανισμού τουρισμού, Ελχάμι Ελζαγιάτ, είπε: «Η περιοχή αυτή της Δυτικής Ερήμου είναι απαγορευμένη στο κοινό. Το ταξιδιωτικό γραφείο διέπραξε σοβαρό σφάλμα μεταφέροντας τους επισκέπτες στο σημείο αυτό χωρίς άδεια. Οφειλαν να έχουν εξασφαλίσει άδεια πριν επισκεφθούν την όαση Μπαχαρίγια».

Το γκρουπ, όμως, συνόδευε αντιπρόσωπος της αστυνομίας του Καΐρου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συνδικάτου ξεναγών, Χασάν αλ Ναχλά. «Η αμέλεια και η παντελής έλλειψη συντονισμού μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Εσωτερικών θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον τουριστικό τομέα της Αιγύπτου», είπε ο Αλ Ναχλά.

Η όαση Μπαχαρίγια εκτείνεται σε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και διαθέτει δέκα ξενοδοχειακές μονάδες. Δυτικές πρεσβείες, όμως, έχουν εκδώσει τους τελευταίους μήνες ταξιδιωτικές οδηγίες, συνιστώντας στους υπηκόους τους να αποφεύγουν την αχανή περιοχή της Δυτικής Ερήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή