Marissa Mayer: Η σιδηρά κυρία της Yahoo

Marissa Mayer: Η σιδηρά κυρία της Yahoo

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από λίγες ημέρες η Μαρίσα Μάγερ ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος, οι μετοχές της Yahoo άρχισαν να κατρακυλάνε. Η εδώ και τρία χρόνια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, 40 ετών σήμερα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τη δουλειά της, παρά το γεγονός ότι θα φέρει στον κόσμο όχι ένα, αλλά δύο παιδιά – κοριτσάκια. Στον πρώτο της γιο, τον Μακάλιστερ, τον οποίο γέννησε λίγους μήνες αφού ανέλαβε τα ηνία της Yahoo, έλειψε μόλις 14 μέρες. Το παράδοξο είναι ότι ήταν η Μάγερ αυτή που θέσπισε (ακολουθώντας την τακτική και άλλων μεγάλων εταιρειών) την άδεια 16 εβδομάδων για τις μητέρες της Yahoo, καλύπτοντας το νομοθετικό κενό που υπάρχει στις ΗΠΑ. «Το μεγάλο βήμα υπέρ της γονικής άδειας θα ήταν αν οι εργαζόμενοι άρχιζαν να την παίρνουν», σχολίασαν οι New York Times, κατακρίνοντας την απόφασή της να μην αποχωριστεί το γραφείο της. Η κριτική που δέχτηκε από τον Τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα ήταν πολύ μεγάλη και συνοψίζεται στο ότι, ούσα μία από τις πιο διάσημες εργαζόμενες μαμάδες της χώρας, όφειλε να περάσει ένα πιο υγιές μήνυμα για το πώς συνδυάζεται η οικογένεια με την καριέρα.

Η Μαρίσα, κόρη μιας δασκάλας (με φινλανδικές ρίζες) και ενός μηχανικού Περιβάλλοντος, μεγάλωσε σε ένα χαρούμενο οικογενειακό κλίμα, σε μια κωμόπολη του Ουισκόνσιν. Το όνειρό της ήταν να γίνει γιατρός και έτσι, όταν τελείωσε το σχολείο, μετακόμισε στην Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αρχίζοντας μαθήματα Ιατρικής. Σύντομα όμως αναθεώρησε τα σχέδιά της και μετεγγράφηκε στο τμήμα Πληροφορικής, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με Μάστερ στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Μετά την αποφοίτησή της εξέτασε διάφορες επαγγελματικές προοπτικές και τελικά αποδέχτηκε την πρόταση μιας μικρής, τότε, εταιρείας τεχνολογίας ονόματι Google. Ηταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός και συνολικά μόλις η εικοστή υπάλληλος που προσλάμβανε ο μετέπειτα κολοσσός. 

Η Μάγερ ανέβηκε γοργά στην ιεραρχία, συμμετέχοντας σε εκατοντάδες πρότζεκτ (από τη λειτουργία του Gmail μέχρι την εξέλιξη της μηχανής αναζήτησης), ενώ σε αυτήν πιστώνεται και η δημιουργία της εμβληματικά μινιμαλιστικής κεντρικής σελίδας. Με άλλα λόγια, θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη όταν το 2011 ο ιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ δεν τη συμπεριέλαβε στην ομάδα των ανώτερων στελεχών που σχημάτισε γύρω από τον εαυτό του. Στον αμερικανικό Τύπο επανεμφανίστηκε τότε εκείνο το παλιό κουτσομπολιό που την ήθελε ζευγάρι με τον Πέιτζ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η μάλλον σύντομη ερωτική τους σχέση έχει επιβεβαιωθεί από αρκετούς, ποτέ όμως και από τους ίδιους. Ετσι κι αλλιώς, η Μάγερ παντρεύτηκε το 2009 τον δικηγόρο Ζάκαρι Μπογκ. Η ουσία είναι ότι ήταν έτοιμη για μια αλλαγή και, όταν η Yahoo την πλησίασε για να της προσφέρει τη θέση της CEO το 2012, δεν δυσκολεύτηκε να αποφασίσει. Ο νέος της μισθός θα ήταν 42 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Μια επιθετική τακτική

Για μια εταιρεία σε διαρκή πτώση, όπως η Yahoo, η Μάγερ διέθετε όλο το «πακέτο». Ικανή προγραμματίστρια, γνώστρια του κόσμου της τεχνολογίας, φιλόδοξη επιχειρηματίας, επιφανές στέλεχος της ανταγωνίστριας Google, ενώ ταυτόχρονα είχε έναν αέρα διασημότητας, με μια ενεργό κοινωνική ζωή, εμφανίσεις σε φιλανθρωπικά γκαλά, εξώφυλλα στη Vogue και αυτό το πάντα ενδιαφέρον life story της όμορφης και αυτοδημιούργητης κοπέλας. Στην πράξη, η Μάγερ προσπάθησε από την αρχή να προσφέρει ένα νέο όραμα στην εταιρεία, ακολουθώντας μια επιθετική τακτική σε όλα τα μέτωπα – από τη βελτίωση των υπηρεσιών της Yahoo μέχρι την εξαγορά άλλων εταιρειών (π.χ. Tumblr). Τον πρώτο καιρό λέγεται ότι δεν κοιμόταν πάνω από τέσσερις ώρες και αυτές στον καναπέ του γραφείου – αφήνοντας την πολυτέλεια της ιδιόκτητης σουίτας της στην κορυφή του 40ώροφου ξενοδοχείου Four Seasons στο Σαν Φρανσίσκο. Αλλωστε, η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν καταλαβαίνει τους ανθρώπους «που χρειάζονται οκτώ ώρες ύπνου και τρία γεύματα κάθε μέρα».

Η μέχρι τώρα θητεία της κρίνεται μάλλον θετικά (αύξηση εσόδων και χρηματιστηριακής αξίας), αν και η πρόοδος της Yahoo δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή ώστε να βγει από τη σκιά των ανταγωνιστών της.

Πάντως, η βασική κριτική που έχει δεχτεί δεν αφορά στις επιχειρηματικές της αποφάσεις, αλλά στον σκληρό τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Για παράδειγμα, επέβαλε ένα σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων που κατέληγε στην απόλυση των χαμηλότερα βαθμολογούμενων, ενώ αργότερα, μέσω μιας γραπτής ανακοίνωσης, απαγόρευσε το άτυπα κατοχυρωμένο δικαίωμα του ευέλικτου ωραρίου και της δουλειάς από το σπίτι – κάτι που την έφερε ξανά αντιμέτωπη με τις εργαζόμενες μητέρες. Η Μάγερ εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν άνθρωπο που όλοι λατρεύουν να μισούν. Η είδηση της νέας της εγκυμοσύνης έριξε λάδι στη φωτιά. Ισως και επειδή στην πραγματικότητα θα μπορούσε πολύ άνετα να μην εργαστεί ξανά στη ζωή της, με την περιουσία της να ανέρχεται σε 380 εκατ. δολάρια (σύμφωνα με το Forbes), ποσό που δεν οφείλεται μόνο στον ετήσιο μισθό της, αλλά και στις μετοχές της Google που έχει στην κατοχή της, «δώρο» της εταιρείας από τα πρώτα χρόνια, όταν ακόμα δεν άξιζαν σχεδόν τίποτα. ≠

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή