Νίκος Νικολάου: Βραβευμένος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Warwick

Νίκος Νικολάου: Βραβευμένος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Warwick

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Νικολάου είναι καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στην έδρα GE Capital στο Warwick Business School, University of Warwick.

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Κάθε μέρα λόγω της αρχαιοπρεπέστατης ετυμολογικής προέλευσης πολλών ξένων λέξεων. Επίσης, όταν επισκέπτομαι μουσεία του εξωτερικού όπου κανείς θαυμάζει πολλά αρχαία ελληνικά εκθέματα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Με έχει κάνει πλουραλιστή σε ποικίλες ερευνητικές μεθοδολογίες και θεωρίες. Νιώθω τυχερός που γνώρισα και συνεργάστηκα με καταπληκτικούς ανθρώπους από πολύ διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες. Επίσης το να διδάσκεις σε μια αίθουσα όπου βρίσκονται φοιτητές από 20 διαφορετικές χώρες σού δίνει φανταστικές εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Την αρχαία ελληνική γλώσσα. Νιώθω τυχερός που είχα έναν εξαίρετο καθηγητή ο οποίος μου εμφύσησε την αγάπη για τα Αρχαία.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Στα θετικά, είμαστε αυθόρμητοι και ευπροσήγοροι, αλλά ο παρορμητισμός μας κάποιες φορές οδηγεί σε δυσκολίες.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Με το να δοθούν περισσότερα χρήματα για έρευνα και καινοτομία και καλύτερες ερευνητικές υποδομές. Να επιβραβεύονται η ακαδημαϊκή αριστεία και οι εξαίρετες δημοσιεύσεις και να γίνει πιο αξιοκρατική η διαδικασία ανέλιξης των ακαδημαϊκών. Οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ χρόνων υπηρεσίας και προαγωγών είναι αναχρονιστική και πρέπει να καταργηθεί. Επίσης να ενθαρρυνθεί η διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία και η μετατροπή της νέας γνώσης σε πραγματικό οικονομικό και τεχνολογικό όφελος.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία; 

Να εμπεδωθεί η επιχειρηματική κουλτούρα στα πανεπιστήμια και να προωθηθεί η δημιουργία πανεπιστημιακών τεχνοβλαστών (university spinouts). Να δοθούν κίνητρα για επιχειρηματικά κεφάλαια και επιχειρηματικούς αγγέλους (angels), να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε καινοτόμους εταιρείες. Να γίνουν τα μαθήματα στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία υποχρεωτικά σε όλους τους πανεπιστημιακούς κλάδους σπουδών. Να απλουστευτεί η γραφειοκρατία σε θέματα που σχετίζονται με νέες εταιρείες. Να απομυθοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα δημιουργικότητας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, βιομηχανίας και κοινωνίας.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Η ανθρωπότητα ίσταται με προσοχή στα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Επίσης εκφράζεται στους πολλούς νέους Ελληνες επιχειρηματίες με καινοτόμους εταιρείες.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Να προωθήσουν την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ ακαδημαϊκών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων που θα είναι προς όφελος όλων.

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

Να επιδιώξει συνεργασίες με άλλους ακαδημαϊκούς εντός και εκτός της Ελλάδας. Υπάρχουν εξαίρετοι ακαδημαϊκοί στην Ελλάδα.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Μια κρίση πάντα διδάσκει. Μας έκανε πιο γνήσιους, να εμπλακούμε σε αυτοκριτική, να γίνουμε πιο ταπεινοί και να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Να μπορώ να παραμείνω παραγωγικός ερευνητικά και να υπάρχει αξιοκρατία.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Τους στενούς δεσμούς της οικογένειας.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Αριστοτέλης.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Το φλοίσβο της θάλασσας.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ.

Την οικογένειά μου και τους φίλους μου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ.

Μαστίχα.

Η πιο ελληνική μου λέξη.

Δημοκρατία.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα.

Την ανάμνηση του γαλάζιου.

Σταθμοί στη ζωή του 

1974: Γεννήθηκε στη Λευκωσία.

2002: Πρόσληψη ως λέκτορα -το αντίστοιχο τότε στην Αγγλία του επίκουρου καθηγητή- στο Imperial College London προτού τελειώσει το διδακτορικό του.

2004: Διδακτορικό από το Imperial College London.

2006: Principal’s Award για την καλύτερη διδασκαλία στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Imperial College London.

2010: Παντρεύεται την Αννα Αγαθαγγέλου.

2013: Του απονέμεται το 2013 INFORMS Technology Management Best Paper Award για την καλύτερη δημοσίευση στο Management Science/Organization Science το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή