Αιχμηρός διάλογος μέσω… κόκκινων καρτών

Αιχμηρός διάλογος μέσω… κόκκινων καρτών

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πεδίο της διαφθοράς, το οποίο επέλεξε ως προνομιακό ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπου και ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επεδίωξε να «στριμώξει» τον αντίπαλό του, αλλά και, προφανώς, σε αυτό της διαπραγμάτευσης και των όρων του μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επικεντρώθηκε η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών κατά το χθεσινό debate, στο πιο ενδιαφέρον μάλλον μέρος της χθεσινής τηλεμαχίας, όπου οι δύο αρχηγοί, μέσω καρτών, ανέπτυξαν άμεσο διάλογο.

Από τη λεκτική αντιπαράθεση των δύο προέκυψαν και οι πιο αιχμηρές «ατάκες» της χθεσινής βραδιάς. Αυτή για την «παρά φύσιν κυβέρνηση» από τον κ. Τσίπρα σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.και δύο από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Η πρώτη, όταν σχολίασε το επιχείρημα του κ. Τσίπρα περί 17ωρης διαπραγμάτευσης, λέγοντάς του «μας λέτε ξανά και ξανά για τις ώρες, δεν είστε ωρομίσθιος, ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα», αλλά και όταν ο κ. Τσίπρας έδινε συμβουλές στον συνομιλητή του για τη χρήση των καρτών παρέμβασης, με τον κ. Μεϊμαράκη να απαντάει: «Κόκκινη κάρτα θα σας βγάλει ο ελληνικός λαός, δεν χρειάζεστε εμένα».

Η πρώτη αντιπαράθεση των δύο ανδρών, αν και σε όλη τη διάρκεια του debate δεν ήταν λίγες οι φορές που εκμεταλλεύονταν τον χρόνο προκειμένου να δώσουν οφειλόμενες απαντήσεις, αφορούσε τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με τον κ. Τσίπρα να ανοίγει τον χορό, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, για τη διαφυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό, για τον μη έλεγχο μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, αλλά και για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τα θετικά σχόλια του ανθρώπου που αποκάλυψε τη λίστα (Ερβέ Φαλτσιανί) για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και εστίασε στη διερευνώμενη υπόθεση του κ. Στ. Παπασταύρου.

Σκληρή υπήρξε η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη, που ουσιαστικά επέκρινε τον συνομιλητή του ότι σπεύδει να προεξοφλήσει τη δικαστική έρευνα. «Ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε μνημόνιο, έπαθε αλλοίωση χαρακτήρος. Δεν περίμενα να ρίξει το επίπεδο του διαλόγου», σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα επικαλεστεί, αν και την ανέφερε, δήλωση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι «είστε βουτηγμένος μέχρι το μεδούλι στη διαπλοκή». Ο κ. Μεϊμαράκης υπαινίχθηκε προεκλογική σκοπιμότητα στη δικαστική ανάμειξη Φαλτσιανί λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, χαρακτηρίζοντας το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας συνεργάτη των Ισπανών Podemos. Υποστήριξε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά εξασφάλισε 30 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα μηδέν, τον κατηγόρησε ότι μόνον μιλάει για τη διαπλοκή χωρίς να έχει φέρει έστω και ένα μέτρο. «Μας λένε για τον νόμο για τα ΜΜΕ, γιατί δεν τον πέρασε;», αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι το έπραξε «για να εκβιάζει και να απευθύνεται με πομπώδη λόγια προς τον ελληνικό λαό».

Πεδίο αντιπαράθεσης και οι Σκουριές

Η αναστολή εργασιών στο εργοστάσιο στις Σκουριές αποτέλεσε την αφορμή για ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε, ουσιαστικά, εκβιασμό από πλευράς επιχείρησης και ανέδειξε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαστικών αποφάσεων, λαμβάνοντας την απάντηση του κ. Μεϊμαράκη ότι το ευαίσθητο στα θέματα περιβάλλοντος ΣτΕ αποφάνθηκε θετικά για τις Σκουριές, εγκαλώντας τον συνομιλητή του ότι «αποδέχεται τις δικαστικές αποφάσεις α λα καρτ». Ωστόσο, η αναφορά στις Σκουριές πυροδότησε τη συζήτηση περί ανάπτυξης και ανεργίας, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν επιχειρήματα για την πορεία της οικονομίας.

«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του όποια επένδυση ερχόταν την έδιωχνε και έστελνε μήνυμα να μην έρθουν κι άλλες», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, αναφέροντας το «πάγωμα» των μεγάλων έργων, αλλά και την εμπλοκή σε επενδύσεις όπως ο ΟΛΠ και τα αεροδρόμιο. «Από Δευτέρα πιάνουμε δουλειά», είπε ο κ. Μεϊμαράκης με στόχο την επανεκίνηση των έργων, την προσέλκυση επενδύσεων, την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Η απάντηση του τέως πρωθυπουργού αφορούσε την αποεπένδυση της τελευταίας 5ετίας (κατά 60%, ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας), ενώ επικαλέστηκε τη νέα σύμβαση με την Cosco για διατήρηση του 49% του ΟΛΠ σε δημόσιο έλεγχο, αλλά και τη μείωση των διοδίων στην Ιονία Οδό. Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε, επιπλέον, ότι εάν η κυβέρνησή του προλάβαινε, θα είχε εντάξει και τα περιφερειακά αεροδρόμια στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας, «δεν θα ξεπουλάγαμε μπιρ παρά». Τσίπρας και Μεϊμαράκης αντήλλαξαν κατηγορίες για την ανεργία και τις εργασιακές σχέσεις, με επίκεντρο το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, όπου και αμφότεροι διατήρησαν για τον εαυτό τους το επιχείρημα ότι υπερασπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή