Κινεζική εφημερίδα και με ελληνική έκδοση

Κινεζική εφημερίδα και με ελληνική έκδοση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μου φαίνονται κινέζικα». «It sounds greek to me». Οι εν λόγω δημοφιλείς εκφράσεις, ενδεικτικές των εμποδίων επικοινωνίας με όσους ομιλούν τόσο δύσκολες γλώσσες, όσο τα ελληνικά και τα κινέζικα, σε λίγο καιρό ίσως… εκλείψουν. Η κινεζική εφημερίδα China Greece Times, που από το 2005 εκδίδεται επί ελληνικού εδάφους αλλά στα κινεζικά, εγκαινίασε και την ελληνική της έκδοση. «Το αναγνωστικό μας κοινό ήταν Κινέζοι, που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα, όπως και Κινέζοι επισκέπτες» αναφέρει στην «Κ» η αρχισυντάκτρια της ελληνικής έκδοσης, Lydia Liang, «καθώς, όμως, τα τελευταία δύο χρόνια οι δύο λαοί έχουν έρθει πιο κοντά και οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται στενά, αποφασίσαμε να επεκταθούμε και στο ελληνικό κοινό».

Η νέα έκδοση αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας προς πολλούς Ελληνες -κυρίως επιχειρηματίες- που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην Απω Ανατολή. «Πολλοί Ελληνες θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο την αληθινή Κίνα, διαβάζοντας τα νέα της Κίνας από πρώτο χέρι», επισημαίνει η Κινέζα αρχισυντάκτρια. «Υπάρχουν ήδη επιχειρηματίες, που έχουν βρει συνεργάτες στην Κίνα και έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους, όπως η Cocomat με τα στρώματα, η Βιανέξ με τα φάρμακα, και τα κρασιά Μπουτάρης», σημειώνει στην «Κ» ο δημοσιογράφος, κ. Γιώργος Τζογόπουλος, που θα είναι σχολιαστής στην εφημερίδα, καθώς ως ιδρυτής της σελίδας chinaandgreece.com είναι γνώστης των διμερών σχέσεων. «Το εμπόδιο ανέκαθεν ήταν η γλώσσα» υπογραμμίζει, «μέσω αυτής της προσπάθειας το εμπόδιο αυτό βγαίνει από τη μέση». Φυσικά, η περιρρέουσα πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί αναστολές σε εν δυνάμει Κινέζους επενδυτές, «τηρούν στάση αναμονής, αλλά ενδιαφέρονται να κάνουν γνωριμίες με τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ενιαία εφημερίδα 32 σελίδων. Το ένα σκέλος της είναι γραμμένο στα κινεζικά και θα φιλοξενεί θέματα που αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα και την κοινότητα εδώ, που αριθμεί περί τα 10.000 άτομα. Το «ελληνικό» ένθετο περιλαμβάνει νέα από την Κίνα, την πρεσβεία της στην Ελλάδα, τις κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και την κινεζική κοινότητα. Το φύλλο συνεργάζεται με το CRI (China Radio International) και άλλα μέσα ενημέρωσης της Κίνας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολυφωνία και να φιλοξενούνται πολλές και διαφορετικές υπογραφές. Στις οκτώ ελληνόφωνες σελίδες της 7ης Σεπτεμβρίου διαβάζουμε για τις στρατιωτικές επιδείξεις στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν, την επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη στην Αρχαία Ολυμπία, τις εντυπώσεις Κινέζων καθηγητών που δίδαξαν στη Μ. Βρετανία, όπως και για τις λουλουδένιες φουρκέτες που έχουν γίνει μόδα στην Κίνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν συνδρομητές ή να προμηθεύονται την εβδομαδιαία εφημερίδα από ορισμένα περίπτερα του κέντρου, ειδικά σε τουριστικά σημεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή