Κονστάντσιο: Το Grexit δεν ήταν ποτέ μια πιθανότητα, είναι παράνομο

Κονστάντσιο: Το Grexit δεν ήταν ποτέ μια πιθανότητα, είναι παράνομο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι οι βάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) έχουν ήδη τεθεί προχώρησε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Β. Κονστάντσιο, αλλά επισήμανε ταυτόχρονα την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει το μνημόνιο.

«Τα capital controls στην Ελλάδα είναι προσωρινά», υποστήριξε ο κ. Κονστάντσιο. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να δεσμευθεί για την εφαρμογή του προγράμματος». Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως «η κατάσταση ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα έχει βελτιωθεί έπειτα από τη συμφωνία, ενώ έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για σταδιακή άρση των capital controls. Θα αρθούν όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο κ. Κονστάντσιο απάντησε και για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. «Το ΔΝΤ έχει εγκρίνει τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο», ανέφερε, αλλά σημείωσε ότι «προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: η μία αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και η άλλη την “ιδιοκτησία” του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει με την πρώτη αξιολόγηση, ενώ επισήμανε ότι το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να αναλύεται μόνο με βάση τον λόγο προς το ΑΕΠ. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ότι οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. έχουν αρνηθεί κάτι τέτοιο και συμπλήρωσε ότι «όσο περισσότερο κοιτάζει κανείς τα νούμερα, τόσο περισσότερο δείχνει να προκύπτει αυτό το συμπέρασμα».

Πέραν αυτών, ο κ. Κονστάντσιο υποστήριξε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια πραγματική πιθανότητα, καθώς θα ήταν παράνομη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή