Μια λαμπερή «Prima Donna» στο Ηρώδειο

Μια λαμπερή «Prima Donna» στο Ηρώδειο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ηρώδειο σείστηκε από τα χειροκροτήματα τη στιγμή που ο Ρούφους Γουεϊνράιτ απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας «ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και θέλω να αφιερώσω το επόμενο τραγούδι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή». Οι θεατές υποδέχθηκαν θερμά τον διάσημο Αμερικανοκαναδό τραγουδοποιό, που ήρθε την περασμένη Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα για να παρουσιάσει την όπερα «Prima Donna», αλλά και άλλες δικές του επιτυχίες, στο πλαίσιο του τρίτου Athens Democracy Forum.

Ανέβηκε στη σκηνή φανερά χαρούμενος και, με έντονη επικοινωνιακή διάθεση, αστειεύτηκε αρκετές φορές με τους θεατές. Δεν παρέλειψε να μιλήσει με πολύ καλά λόγια για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παρακινώντας τον κόσμο στην έξοδο να αγοράσει τα cd της, αλλά και για τις σοπράνο Τσέλια Κοστέα και Βασιλική Καραγιάννη, καθώς και για τον τενόρο Αντόνιο Φιγκουερόα, που συμμετείχαν στην παράσταση, η οποία ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, παρουσιάστηκε η όπερα που ο 42χρονος μουσικός συνέθεσε πριν από μερικά χρόνια, εμπνεόμενος από την περίφημη συνέντευξη της Μαρίας Κάλλας στον στενό της φίλο και διευθυντή της Αγγλικής Εθνικής Οπερας, λόρδο Χέαργουντ. Σε παλαιότερες δηλώσεις του, μάλιστα, σε έντυπο του εξωτερικού, ο Ρούφους Γουεϊνράιτ είχε εξομολογηθεί ότι ήταν τόσο μεγάλος θαυμαστής της Κάλλας, που πήγαινε με το αυτοκίνητό του όσο πιο κοντά γινόταν στο σπίτι της Τζάκι Ωνάση και έβαζε στη διαπασών άριες της Ελληνίδας ντίβας. Ετσι, προέκυψε η «Prima Donna», που δεν είναι μια όπερα επικεντρωμένη στη Μαρία Κάλλας, έχει θέμα μια ντίβα του λυρικού θεάτρου στη δύση της καριέρας της.

Για το ξεχωριστό αυτό πρότζεκτ επιστρατεύθηκαν ο εικαστικός-κινηματογραφιστής Φραντσέσκο Βετζόλι, δημιουργός του φιλμ που προβαλλόταν την ώρα της παράστασης, όπου, μεταξύ άλλων, είδαμε και ιστορικές φωτογραφίες της Μαρίας Κάλλας, και η φωτογράφος Σίντι Σέρμαν. Την ΚΟΑ διηύθυνε ο Γιώργος Πέτρου. Στο δεύτερο μέρος ακούσαμε πολλές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του, τραγούδια βασισμένα στον Σαίξπηρ, κάποιες αγαπημένες μελωδίες από το Μπρόντγουεϊ, αλλά και λίγη όπερα.

Κάποια στιγμή στη σκηνή υποδέχθηκε τη Νένα Βενετσάνου, η οποία ερμήνευσε σχεδόν α καπέλα ένα υπέροχο παραδοσιακό, καθώς και το τραγούδι «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», συνοδευόμενη από τον Μιχάλη Χατζόπουλο στην κιθάρα και τον Δημήτρη Γούζιο στο βιολοντσέλο.

Η παράσταση του Γουεϊνράιτ έκλεισε το Φεστιβάλ Αθηνών. Από τις πρώτες σειρές την παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η υπουργός Τουρισμού Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η Μαρία Φαραντούρη, αλλά και συμμετέχοντες του Athens Democracy Forum, όπως ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής ΜΙ6 sir Richard Dearlove και ο Serge Schmemman από τους International New York Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή