Παρανομίες επί παρανομιών στην πολεοδομία Μαρκοπούλου

Παρανομίες επί παρανομιών στην πολεοδομία Μαρκοπούλου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να διαγράψεις ένα πολεοδομικό πρόστιμο δεν αρκεί να έχεις υψηλά ιστάμενο «μέσο», καθώς καμιά φορά… αρκούν και οι χαμηλά ιστάμενοι. Οπως καταγγέλλει στέλεχος της πολεοδομίας Μαρκοπούλου, υπάλληλοι της ίδιας υπηρεσίας πλαστογράφησαν την υπογραφή του προηγούμενου διευθυντή και έδωσαν πλαστούς αριθμούς πρωτοκόλλου προκειμένου να «διατάξουν» τη ΔΟΥ Γλυφάδας να σβήσει πρόστιμα ύψους 166.000 ευρώ για δύο αυθαίρετα στην Ανάβυσσο. Τα οποία προηγουμένως είχαν με ψευδή στοιχεία «δηλωθεί» στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η υπόθεση ξεκίνησε στα τέλη του 2011. Ιδιοκτήτης έκτασης στην Ανάβυσσο (Δήμος Σαρωνικού) ξεκίνησε να ανεγείρει δύο αυθαίρετα, με σκοπό να τα νομιμοποιήσει παράνομα εκ των υστέρων (ο νόμος είχε ως «κόκκινη γραμμή» για τη νομιμοποίηση την ανέγερση του αυθαιρέτου έως την 28η Ιουλίου 2011). Οι αυθαιρετούχοι είχαν την ατυχία να καταγγελθεί η προσπάθειά τους στην πολεοδομία Μαρκοπούλου, που διενήργησε την πρώτη αυτοψία τον Νοέμβριο του 2011 και επέβαλε πρόστιμο.

Η αυτοψία… δεν πτόησε κανέναν, καθώς η ανέγερση των δύο αυθαιρέτων συνεχίστηκε. Ακολούθησε, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αυτοψία μέσα στο 2012, που κατέγραψαν ουσιαστικά την πορεία ανέγερσης δύο κατοικιών. Μάλιστα, η πολεοδομία Μαρκοπούλου επέβαλε και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, που έφθασαν συνολικά τις 116.000 ευρώ. Ετσι, ο κάτοχος των αυθαιρέτων (με τη βοήθεια μηχανικού) αναζήτησε διέξοδο: ενέταξε τα αυθαίρετα στον Ν.4014/11 προς νομιμοποίηση. Και στις αρχές του 2013 ζήτησε τη διαγραφή των προστίμων που του είχαν επιβληθεί (δυνατότητα που έδινε ο νόμος για τα νομιμοποιημένα αυθαίρετα).

Οπως κατήγγειλε ο υπεύθυνος του τομέα αυθαιρέτων της πολεοδομίας Μαρκοπούλου, η αίτηση έγινε δεκτή από την πολεοδομία, χωρίς όμως να προσκομιστούν στοιχεία που αποδεικνύουν τον χρόνο κατασκευής. Οταν το αντιλήφθηκε, ο καταγγέλλων ζήτησε την ανάκληση της απόφασης, όπως και την ακύρωση της πράξης ένταξης των αυθαιρέτων στον Ν. 4014/11.

Ετσι, ο αυθαιρετούχος αναζήτησε διαφορετική οδό για τη διαγραφή των προστίμων. Αλλοι υπάλληλοι εξέδωσαν πλαστές αποφάσεις περί διαγραφής των προστίμων, πλαστογράφησαν την υπογραφή του τότε διευθυντή και έδωσαν στα έγγραφα αριθμούς πρωτοκόλλου που αντιστοιχούσαν σε αιτήματα χορήγησης αντιγράφων οικοδομικών αδειών, προκειμένου οι αποφάσεις να μη γίνουν αντιληπτές μέσω του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου από τον υπεύθυνο του τομέα αυθαιρέτων. Οι πλαστογραφημένες αποφάσεις εστάλησαν στη ΔΟΥ Γλυφάδας. Για κακή τους τύχη, όμως, η υπόθεση ανακαλύφθηκε και κατέληξε στον εισαγγελέα, που τη διερευνά προς απόδοση ευθυνών.

Τι μας διδάσκει η υπόθεση αυτή; Κατ’ αρχάς, ότι η δημιουργία νέων ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων οδήγησε και αυτή –όπως και οι προηγούμενες– στην ανέγερση μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υπόθεση της Μυκόνου, στην οποία παρά τις ηχηρές εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα δεκάδες νέα αυθαίρετα ουδέποτε κατεδαφίστηκαν). Κατά δεύτερον, αποδεικνύεται και πάλι πόσο διάτρητη είναι η διαδικασία «νομιμοποίησης» αυθαιρέτων, καθώς, απουσία ελέγχων, ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει και ο μόνος τρόπος να ανακαλυφθεί μια παρανομία είναι να καταγγελθεί. Κατά τρίτον, συνεπώς, αν σκοπεύεις να αυθαιρετήσεις, πρέπει… να τα έχεις καλά με τους γείτονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή