Οι νέοι στόχοι του ΟΗΕ για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο

Οι νέοι στόχοι του ΟΗΕ για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα σε όλο τον κόσμο 6 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ετησίως προτού φθάσουν την ηλικία των έξι ετών. Το νούμερο είναι ιλιγγιώδες, σε παγώνει. Κι όμως, μόλις το 1990, ο αριθμός ήταν διπλάσιος, πάνω από 12 εκατ. παιδιά. Ουδείς μπορεί να επαναπαύεται με τη βελτίωση των στατιστικών, ιδίως συζητώντας για την παιδική θνησιμότητα, όμως η πρόοδος υπήρξε αποτέλεσμα της παγκόσμιας κινητοποίησης που πυροδότησαν οι οκτώ διεθνείς αναπτυξιακοί στόχοι τους οποίους το 2001 συμφώνησαν να πετύχουν 192 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Το χρονοδιάγραμμα για επίτευξη των λεγόμενων Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας (ΣΑΧ) εξέπνευσε φέτος, με την παγκόσμια κοινότητα να προετοιμάζεται για την υπογραφή ενός νέου αναπτυξιακού «συμβολαίου».

Επειτα από προετοιμασία δύο ετών, στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα, πρόκειται να ψηφιστεί νέο κείμενο, 17 συνολικά στόχων, τους οποίους τα κράτη-μέλη θα κληθούν να υλοποιήσουν έως το 2030. «Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εκατομμύρια ζώες έχουν σωθεί από την αύξηση της πρόσβασης σε φάρμακα, εκατομμύρια θάνατοι από ελονοσία και φυματίωση έχουν αποφευχθεί», είπε χθες μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους και μέλη οργανώσεων μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Τόμας Γκας, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ. «Οι Στόχοι Ανάπτυξης πέτυχαν πολλά, αλλά το νέο πρόγραμμα φτάνει στο επόμενο επίπεδο, μην αφήνοντας κανέναν πίσω. Γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κρυβόμαστε πίσω από τους μέσους όρους».

Οι 17 στόχοι περιλαμβάνουν την εξάλειψη της φτώχειας παντού, την εξάλειψη της πείνας, τη διασφάλιση της υγείας και της καθολικής ισότιμης ποιοτικής εκπαίδευσης, την επίτευξη της ισότητας των φύλων, τη διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και την πρόσβαση σε φθηνές, αξιόπιστες και σύγχρονες μορφές ενέργειας, την προώθηση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, τη διασφάλιση βιώσιμων καταναλωτικών προτύπων, την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Δεν είναι μενού, από το οποίο η κάθε χώρα μπορεί να διαλέξει τι θα εφαρμόσει», είπε εμφατικά χθες στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης η κ. Γλυκερία Αράπη, πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη, στην οποία συμπράττουν ελληνικές ανθρωπιστικές ΜΚΟ. «Οταν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα αρχίσουμε να χτυπάμε πόρτες ώστε να συνταχθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Υλοποίησης των Στόχων που θα εφαρμόσει διυπουργική επιτροπή». Οπως τόνισε, εξάλλου, ο κ. Γκας, σε ετήσιες επίσημες συναντήσεις, η κάθε χώρα θα παρουσιάζει την πρόοδό της στους παραπάνω τομείς.

Οι πολίτες καλούνται να είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια. «Η πορεία προς την υλοποίηση των στόχων διεθνώς θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας», εξήγησε με τη σειρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Γραφείο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες κ. Δημ. Φατούρος. «Η μείωση της παραγωγής οπίου, για παράδειγμα, σε κάποια ασιατική χώρα θα αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τα ναρκωτικά στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε μια άλλη χώρα θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή