Εργαζόμενοι ΕΑΣ: Ζητήματα ασφάλειας για τον καταυλισμό προσφύγων στην ΠΥΡΚΑΛ

Εργαζόμενοι ΕΑΣ: Ζητήματα ασφάλειας για τον καταυλισμό προσφύγων στην ΠΥΡΚΑΛ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά ζητήματα ασφαλείας εγείρει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων των ΕΑΣ σχετικά με την δημιουργία του κέντρο πρώτης υποδοχής και απογραφής προσφύγων που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση, στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν μεν «ότι τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση εξαιτίας της αμέλειας του κράτους να δημιουργήσει και της υποτυπώδεις έστω υποδομές», ωστόσο επισημαίνουν πως «στους χώρους φιλοξενίας εκτός από την κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα πρέπει να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια τόσο των προσφύγων όσο και των εργαζομένων σε γειτνιάζοντες χώρους καθώς και η ομαλή συνέχιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους».

Όπως τονίζουν, ο εν λόγω χώρος «δεν πληροί τις προϋποθέσεις αυτές για τους κάτωθι λόγους:

• Ο χώρος του εργοστασίου παραμένει παραγωγικά ανενεργός για μία πενταετία και πλέον ενώ εντός αυτού και σε συγκεκριμένες εκ του νόμου αποθήκες φυλάσσονται ποσότητες εκρηκτικών. Η ευθύνη της φύλαξης των αποθηκών ανήκει στο εργοστάσιο των ΕΑΣ αμυντικού τομέα που βρίσκεται στον ακριβώς παρακείμενο χώρο.

• Οι επιλεγμένοι χώροι φιλοξενίας είναι το κτίριο του Διοικητηρίου (450 m2) και μία ενεργός μέχρι πρότινος αποθήκη (200 m2). Στο κτίριο του Διοικητηρίου ευρίσκονται τα γραφεία, διάφορα αδρανή υλικά καθώς και το αρχείο του εργοστασίου. Στο ισόγειο του κτιρίου ευρίσκεται και το Χημείο στο οποίο παραμένουν μεταξύ των άλλων επικίνδυνα αντιδραστήρια (τοξικά ή καρκινογόνα). Απαιτείται συνεπώς απομάκρυνση όλων των προαναφερθέντων όπως επίσης και συντήρηση του κτιρίου λόγω παλαιότητας.

• Οι προς διάθεση εκτάσεις είναι πιθανό να έχουν επιβαρυνθεί με τυχόν υπολείμματα παραγωγικής διαδικασίας οπότε και απαιτείται ο σχολαστικός καθαρισμός τους. Επίσης τα κτίρια βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων από δασική έκταση, συνεπώς θα πρέπει να ανεγερθεί κατάλληλη προστατευτική περίφραξη. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο  συμμορφώνονται με την Κ.Υ.Α. 3329/89 όπου καθορίζονται οι αποστάσεις των κτιρίων ανάλογα με τη χρήση τους.

• Στη συνολική επιφάνεια που καλύπτει το εργοστάσιο βρίσκονται περιφραγμένα πηγάδια και στοές. Απαιτείται η ενίσχυση της περίφραξής τους καθώς και η τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάτων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τους φιλοξενούμενους μετανάστες».

«Οι περιβαλλοντικές καταστροφές που θα προκαλέσει η εκδήλωση ιδίως μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς θα επεκταθεί σε όλο το λεκανοπέδιο και θα επηρεάσει το οικοσύστημα για δεκαετίες», συνεχίζουν οι εργαζόμενοι και διερωτώνται «ποιος λοιπόν είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη της λήψης μιας τέτοιας απόφασης που είναι πιθανό να γίνει αιτία οικολογικού ολέθρου αλλά και απώλειας αναρίθμητων ανθρώπινων ζωών;».

«Η ύπαρξη καταυλισμού στην εγγύτητα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου Αμυντικού Τομέα καθιστά την πολιτική πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων εξαιρετικά δύσκολη και θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου Αμυντικού Τομέα στο άμεσο μέλλον», προσθέτουν ακόμη.

Το θέμα είχε αναδείξει πριν μια εβδομάδα η «Κ», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η διοίκηση των ΕΑΣ φέρεται να ζήτησε να απομακρυνθούν ποσότητες αποθηκευμένων εκρηκτικών, προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος για τη λειτουργία του κέντρου ταυτοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω κέντρο υποδοχής σχεδιάζεται ώστε να είναι χωρητικότητας 500-700 ατόμων.

«Η λογική είναι οι άνθρωποι αυτοί να έχουν κάπου να μείνουν για τις 2-3 ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής τους. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλους καταυλισμούς προσφύγων μέσα σε κατοικημένες περιοχές» είχε τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας, ο οποίος είχε προαναγγείλει δημιουργία ανάλογου κέντρου στην περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή