Η κρίσιμη επιλογή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Το Ποτάμι από την αρχή ήταν αντίθετο στη διεξαγωγή των εκλογών καθώς είναι επικίνδυνες αλλά και άσκοπες. Επικίνδυνες, γιατί δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί η οικονομία αλλά και η Συμφωνία. Μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα μπορούμε όλοι μας να ανασάνουμε με ανακούφιση. Ασκοπες, γιατί υπήρχε δυνατότητα στήριξης μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, στη βάση της υλοποίησης του μνημονίου, ή έστω με στόχο τη σταθεροποίηση που περιγράψαμε πιο πάνω. Οι 222 βουλευτές που ψήφισαν το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορούσαν να το εγγυηθούν. Αντί όμως να συμβεί αυτό, το πολιτικό σύστημα ήταν -για άλλη μία φορά- κατώτερο των περιστάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από την αδυναμία ηγεσίας του κ. Τσίπρα, αποφάσισε να ρίξει την ευθύνη υπόδειξης των αναγκαίων συνεργασιών στον λαό. Η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη δημιουργήθηκε όταν συνειδητοποίησαν πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να κυβερνήσεις. Οι επιλογές καθημερινά είναι μεταξύ κακού και καταστροφικού. Ετσι προτίμησαν την «πτωχή πλην τιμία» Αριστερά του 4%-5% που θα είναι πάντα εκεί για να διαμαρτύρεται, αλλά ποτέ για να δίνει λύσεις. Οι ΑΝΕΛ έχουν πλήρως αυτοακυρωθεί. Με μόνη σημαία το αντιμνημονιακό λάβαρο, αλλά και γενικές θεωρίες συνωμοσίας για διαφθορά, «πιάστηκαν στα πράσα» να ψηφίζουν το μνημόνιο ενώ είχαν offshore. Η Ν.Δ. δεν έχει ακόμη καταλάβει γιατί έχασε και, αν κερδίσει -κατά λάθος- τις εκλογές αυτές, δεν θα έχει καταλάβει γιατί τις κέρδισε. Θα έρθει με αλαζονικό ρεβανσισμό να παλινορθώσει το «ancien régime». Ενα καθεστώς που στην πραγματικότητα υπηρέτησε ο κ. Τσίπρας τους επτά μήνες που το λοιδoρούσε. Ο λαός κρατάει τις τύχες της χώρας στα χέρια του. Οσοι επιλέξουν την αποχή, το αστείο, τον ρατσισμό δεν δικαιούνται να απαιτούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Κάθε απογοήτευση πρέπει να οδηγεί σε μεγαλύτερη περισυλλογή και σκέψη πριν από το παραβάν. Ισχυρό Ποτάμι μπορεί να απαιτήσει μια αποτελεσματική κυβέρνηση με:

• Στήριξη των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου από όσους το ψήφισαν αλλά και θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων.

• Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών άμεσα και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να σταματήσει το παζάρι των βουλευτών με τα media.

• Ανοιχτές, ακομμάτιστες τοποθετήσεις διοικήσεων.

• Υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για καλύτερο Δημόσιο.

• Oλοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πριν από τις εκλογές, το άγχος και η αγωνία είναι στους πολίτες. Μετά, αν επιλέξουν σωστά, η κυβέρνηση μπορεί να σηκώσει το βάρος από τους ώμους τους και να οδηγήσει τη χώρα μπροστά.

* Ο κ. Χάρης Θεοχάρης είναι υποψήφιος βουλευτής του Ποταμιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή