Ντ. Μπακογιάννη: «Yπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεργαστεί κάποιος…»

Ντ. Μπακογιάννη: «Yπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεργαστεί κάποιος…»

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Oι μάσκες έπεσαν και οι ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν» υπογραμμίζει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αναδεικνύοντας ως προϋπόθεση για την εμπέδωση πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας στην Ελλάδα τον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. «Νέες περιπέτειες δεν αντέχει η χώρα» προσθέτει και εξαίρει την προσπάθεια του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, σημειώνοντας ότι «η Ν.Δ. έχει ήδη πετύχει έναν άθλο». Το κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς σημειώνει ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας παραμένει ελκυστικός για μεγάλη μάζα πολιτών, «καθώς ο χρόνος για να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί, για να καταλάβουν το μέγεθος της αποτυχίας του κ. Τσίπρα, είναι αναμφισβήτητα πάρα πολύ λίγος».

– Λίγες ώρες πριν από τις κάλπες κ. Μπακογιάννη και αναρωτιέμαι αν και εσείς αναμένατε ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είχε στοιχεία ντέρμπι.

– Είναι αλήθεια ότι ξεκινήσαμε με μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και για να είμαι τελείως ειλικρινής όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές η αισιοδοξία της Ν.Δ. ήταν στα τάρταρα. Πάρα πολύ γρήγορα όμως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Καταρχήν διότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε τη μεγάλη έκπληξη αλλά και διότι οι πολίτες άρχισαν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβη τους τελευταίους 7 μήνες. Πλέον οι μάσκες έπεσαν και οι ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν.

– Παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται εξαιρετικά ανθεκτικός.

– Ο κ. Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος, χαρισματικός επικοινωνιακά και ώς ένα σημείο είναι λογικό να αρέσει στους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και δυσκολιών είναι κουρασμένοι και εξαιρετικά απογοητευμένοι. Ο χρόνος για να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί, για να καταλάβουν το μέγεθος της αποτυχίας του κ. Τσίπρα, είναι αναμφισβήτητα πάρα πολύ λίγος και θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι μία πολύ πιο μακρόχρονη διαδικασία. Σκεφτείτε ότι γίνονται εκλογές πριν έρθουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας, πριν έρθει ο «καταργημένος» ΕΝΦΙΑ, πριν μετρήσουμε τη ζημιά των capital controls.

– Τι πιστεύετε ότι θα κρίνει ή, για την ακρίβεια, τι θα πρέπει να κρίνει, κατά την άποψή σας, την εκλογή;

– Αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι σταθερότητα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση τετραετίας, με ανθρώπους αποφασισμένους να εφαρμόσουν πολύ γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να διαπραγματευτούν σοβαρά, ορισμένα σημεία του ελληνικού προγράμματος, που θα περιορίσουν την ύφεση και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο αν σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. διότι, άλλως πώς, είμαι σίγουρη ότι μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες. Ο κ. Τσίπρας ηγείται ενός κόμματος στο οποίο, σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν στελέχη που ρητά και κατηγορηματικά μάχονται συνολικά τη συμφωνία. Πώς θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις όταν αύριο θα είναι βουλευτές άνθρωποι που διαφωνούν με αυτές; Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν νέες εστίες αστάθειας και νέες περιπέτειες δεν αντέχει η χώρα.

– Ο ίδιος, βέβαια, ο τέως πρωθυπουργός δηλώνει ότι τα λάθη του αποτελούν πλέον χρήσιμη εμπειρία και διαβεβαιώνει ότι με την υπογραφή της συμφωνίας σταθεροποιείται η χώρα…

– Η χώρα θα σταθεροποιηθεί όταν εφαρμοστεί η συμφωνία και όχι με την υπογραφή της. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τη θέση που βρισκόμαστε σήμερα. Απαιτείται να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, που θα φέρουν επενδύσεις και δουλειές. Θέλω όμως να πω ότι την πληρώσαμε πολύ ακριβά την εμπειρία του κ. Τσίπρα, ο οποίος ακόμη και σήμερα, έχοντας ως δήθεν άλλοθι την παραδοχή των λαθών του δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική των χαμένων προσδοκιών που ακολούθησε, διαψεύσθηκε οικτρά με κόστος 90 δισ. στις πλάτες του ελληνικού λαού. Χάθηκαν 17.000 θέσεις μέσα στον Ιούλιο λόγω των capital controls, έχουμε υστέρηση στον τακτικό προϋπολογισμό 4,9 δισ. σε σχέση με τους στόχους και στις ασφαλιστικές εισφορές 890 εκατ. Μας είπε ότι ωρίμασε, αλλά δυστυχώς φαίνεται πως δεν ωρίμασε επαρκώς γα να καταλάβει ότι μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα παρά να οδηγήσει τη χώρα ξανά στην αστάθεια.

– Η Ν.Δ. επιμένει στην ανάγκη μιας κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή στήριξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον απορρίπτει το σενάριο. Στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς θα προτείνατε η Ν.Δ. να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα;

– Η Ν.Δ. έμαθε από τα λάθη της. Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να πω ότι από το 2010 υποστηρίζω ότι η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, χρειάζεται εθνική συνεννόηση για να μπορέσει να βγει από την κρίση. Τότε ήμουν μειοψηφική άποψη, σήμερα έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί επιτυχώς ένα πρόγραμμα, όταν η μισή χώρα πετροβολάει την άλλη μισή. Η συνεννόηση είναι η επιτυχημένη συνταγή που ακολούθησαν άλλες «μνημονιακές» χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, και σήμερα ανακάμπτουν. Αυτό το ξέρει πολύ καλά και ο κ. Τσίπρας, ξέρει ότι χωρίς τη Ν.Δ. η συμφωνία που έφερε δεν θα είχε ψηφιστεί ποτέ στη Βουλή. Θα κρατήσω λοιπόν την αισιοδοξία μου ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και όλοι θα βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Ομως έχει μεγάλη σημασία η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να έχει κορμό τη Ν.Δ., που μπορεί και είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αλλαγές.

– Ακούω πολλούς να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Χρυσή Αυγή σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης…

– Κοιτάξτε, το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο κατασκευάστηκε από τους πολιτικούς, έγινε συνείδηση σε μέρος του ελληνικού λαού και σήμερα δεν υπάρχει πια. Η κοινωνία ζητάει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Σε ό,τι αφορά τη Χ.Α. ας μην προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είμαι καθόλου βεβαία ότι το τρίτο κόμμα θα είναι η Χρυσή Αυγή. Επίσης υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεργαστεί κάποιος, δεν χρειάζεται να πάρει καρέκλες. Το ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση.

– Ασκήθηκε μία κριτική στη Ν.Δ. για την ατολμία της στο θέμα του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εκτιμάτε ότι θα μπορούσε καλύτερα να υπηρετηθεί η στροφή στο κέντρο;

– Για να είμαι τελείως ειλικρινής ναι, αλλά δεν είναι μείζον θέμα από την ώρα που επετεύχθη η συσπείρωση της παράταξης, με τις τοποθετήσεις αλλά και την πρακτική του Β. Μεϊμαράκη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο Β. Μειμαράκης να φτιάξει την κυβέρνηση των αρίστων, χωρίς καμία έκπτωση.

– Η Ν.Δ. κάνει αυτό που στα… ελληνικά αποκαλούμε come back, καθώς μετά την ήττα του Ιανουαρίου η δημοσκοπική της εικόνα ήταν τραγική. Ποιος είναι ο πήχυς επιτυχίας της Ν.Δ., ακόμη και σε περίπτωση ήττας;   

– Οπως έχουν δείξει όλες οι εκλογές τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους και δεν θα δυσκολευτούμε να τα ερμηνεύσουμε. Το αν ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι επιτυχές ή όχι δεν μπορεί να κριθεί μονοσήμαντα, είναι σύνθετη παράμετρος. Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. έχει ήδη πετύχει έναν άθλο, έχει συσπειρώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κεντροδεξιάς παράταξης και όλοι μαζί ενωμένοι δίνουμε τη μάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή