Ρουμανία: Την Δευτέρα ξεκινάει η δίκη του πρωθυπουργού, Β. Πόντα

Ρουμανία: Την Δευτέρα ξεκινάει η δίκη του πρωθυπουργού, Β. Πόντα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Δευτέρα θα ξεκινήσει η δίκη του ρουμάνου πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα που κατηγορείται για διαφθορά, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο Πόντα, ο οποίος διακηρύσσει την αθωότητά του, είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην ιστορία της Ρουμανίας που παραπέμπεται σε δίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελέων της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) η έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε και ο φάκελός του εστάλη στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Πόντα, που την Κυριακή θα κλείσε τα 43 του χρόνια, έχει αρνηθεί να παραιτηθεί, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, όποια κι αν είναι αυτή. Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί 17 κατηγορίες για πλαστογραφία, για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος την εποχή που ασκούσε τη δικηγορία, μεταξύ 2007-2011.

Φέρεται επίσης ότι έλαβε το ποσό των 55.000 ευρώ από έναν συνεργάτη του, τον Νταν Σόβα, με τον οποίο είχε υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας. Για να δικαιολογήσει αυτό το ποσό, που το έλαβε σε πολλές μηνιαίες δόσεις, εξέδωσε 17 τιμολόγια αναφέροντας ψευδώς ότι εργαζόταν για το δικηγορικό γραφείο του Σόβα.

Ο Νταν Σόβα, που είχε διοριστεί υπουργός από τον Πόντα, παραιτήθηκε από τη θέση του το 2014 και κατηγορείται για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας, πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Λόγω του διορισμού του Σόβα στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θεωρείται ύποπτος και για σύγκρουση συμφερόντων στην άσκηση των καθηκόντων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή