Νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ

Νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εντολή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στον κ. Αλ. Τσίπρα, ως πρωθυπουργό, έδωσαν οι χθεσινές κάλπες, καθώς τα δύο κόμματα παρά τις μικρές τους απώλειες σε σχέση με την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, διασφαλίζουν 155 βουλευτές. Με δεδομένη την ισχνή κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία, η πολιτική σταθερότητα ίσως αποδειχθεί, όμως, και πάλι ζητούμενο, καθώς μάλιστα τους αμέσως επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση σειρά επώδυνων μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο μικρό εκλογικό κόστος που είχε τελικά η διάσπασή του και η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και στην αύξηση της συσπείρωσης που πέτυχε στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας, παρά τις «περιπέτειες» του δημοψηφίσματος και των capital controls. Αντιθέτως, η Ν.Δ., παρά τη θεαματική ανάκαμψη που σημείωσε μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη, δεν μπόρεσε να επιτύχει την ολική ανατροπή, καθώς τελικά η αναμέτρηση δεν προσέλαβε διπολικό χαρακτήρα, αλλά τα μικρότερα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα επέδειξαν αντοχές. Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν χθες συνάντηση που επισφράγισε τη συνέχιση της συνεργασίας τους, ενώ η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης προγραμματίζεται για αύριο.

Κύρια χαρακτηριστικά της Βουλής που προέκυψε από τη χθεσινή αναμέτρηση είναι πως μετά την αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να υπερβεί το όριο του 3%, ευθέως «αντιμνημονιακά» κόμματα είναι μόνον η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως επιτρέψει την υπερψήφιση δύσκολων νομοσχεδίων, παρότι, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα που απέτρεψε το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών, ευλόγως Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έσπευσαν να αυτοτοποθετηθούν στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, από την κάλπη προέκυψαν ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζει άνοδο και να ξεπερνά το Ποτάμι, που σημείωσε πτώση σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ η Ενωση Κεντρώων επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις και εισέρχεται στη νέα Βουλή.

«Ηττημένες» από τη χθεσινή αναμέτρηση ήταν, τέλος, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, καθώς και τα πρώτα exit polls χθες παρουσίασαν σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα τελικά αποτελέσματα για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στο 99,5% της ενσωμάτωσης τα ποσοστά των κομμάτων είναι: ΣΥΡΙΖΑ 35,47% (145 έδρες), Ν.Δ. 28,09% (75 έδρες), Χ.Α. 6,99% (18 έδρες), Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) 6,28% (17 έδρες), ΚΚΕ 5,55% (15 έδρες), Ποτάμι 4,09% (11 έδρες), ΑΝ.ΕΛ. 3,69% (10 έδρες), Ενωση Κεντρώων 3,43% (9 έδρες). Εκτός Βουλής έμεινε η ΛΑ.Ε. (2,6%).

Δείτε το χρονικό της εκλογικής αναμέτρησης, όπως καταγράφηκε από τους συντάκτες της «Κ»:

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή