Ποιοι μένουν εκτός και ποιοι εκλέγονται στη νέα Βουλή

Ποιοι μένουν εκτός και ποιοι εκλέγονται στη νέα Βουλή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είσοδος της Ενωσης Κεντρώων στη νέα Βουλή, σε συνδυασμό αφενός με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και την πτώση της δύναμης του Ποταμιού και αφετέρου με την αποτυχία της ΛΑΕ, φέρνουν μεγάλες σε εύρος αλλαγές στην εθνική αντιπροσωπεία, που με τη νέα της σύνθεση θα συγκληθεί για την ορκωμοσία των βουλευτών την 1η Οκτωβρίου.

Με τα αποτελέσματα όπως είχαν διαμορφωθεί έως χθες τα μεσάνυχτα και με την επιφύλαξη ότι έως την τελευταία στιγμή, μπορεί να υπήρχαν «καραμπόλες» από περιφέρεια σε περιφέρεια, με αποτέλεσμα να «μεταφέρονται» κάποιες έδρες από κόμμα σε κόμμα, τα κυριότερα στοιχεία ως προς το ποιοι βουλευτές εκλέγονται και ποιοι μένουν εκτός, είναι:

Στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πρώην υπουργοί Ν. Κοτζιάς και Τασία Χριστοδουλοπούλου, καθώς και ο Κ. Γαβρόγλου. Εκ μέρους των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εκλέγεται ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Το Ποτάμι μένει χωρίς βουλευτή (πρώτος στη λίστα είναι ο κ. Ν. Διαμαντούρος). Το γεγονός αφήνει τον κ. Π. Καρκατσούλη μακριά από τα βουλευτικά έδρανα. Παραμένουν βουλευτές ο Χρ. Παππάς (Χ.Α.) και η Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ).

Συγκεντρωτικά, η μεγάλη «σάρωση» έγινε στους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποσχίστηκαν δημιουργώντας τη ΛΑΕ: Π. Λαφαζάνης στον Πειραιά, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Α΄ Αθήνας, Δ. Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Κ. Ησυχος στην Β΄ Πειραιά, είναι μερικά από τα ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός – μέχρι προχθές υπουργοί, και σήμερα χωρίς βουλευτική έδρα.

Η εκ των νικητριών των εκλογών πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, (είναι και στη Β΄ Αθήνας), παίρνει την έδρα στην Αχαΐα, όπου χάνει η Χ.Α. και ο Μ. Αρβανίτης. Ανάλογου περιεχομένου αλλαγή, φαίνεται να καταγράφεται και στην Αργολίδα, με την έδρα να «πηγαίνει» από τη Χ.Α. (Γαλέος) στο ΠΑΣΟΚ (Μανιάτης).

Αλλαγή καταγράφεται και στη Β΄ Πειραιά με την έδρα να πηγαίνει από τη Χ.Α. (Γ. Λαγός) αυτή τη φορά στην Ενωση Κεντρώων (Θεοδώρα Μαγαλοοικονόμου).

Ο αρχηγός του νεοεισερχόμενου κόμματος Β. Λεβέντης, μαζί με τον κ. Γ. Καρρά καταλαμβάνουν δύο έδρες στην Β΄ Αθήνας – περιφέρεια στην οποία χάνει έδρα το Ποτάμι, με αποτέλεσμα να μην επανεκλέγεται η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη. Στα έδρανα φαίνεται πως είναι πιθανό να επιστρέψει ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, αν η κ. Γεννηματά κρατήσει την έδρα της Αχαΐας.

Από τους δύο «μεγάλους» προκύπτει επανεκλογή των Γ. Σακκελαρίδη, Ν. Βούτση, Ν. Φίλη – αλλά και εκλογή του κ. Αλ. Φλαμπουράρη στον ΣΥΡΙΖΑ – και Ολγας Κεφαλογιάννη, Β. Κικίλια, Ντόρας Μπακογιάννη, Ν. Κακλαμάνη (Ν.Δ.) στην Α΄ Αθήνας), Ευκλ. Τσακαλώτου, Π. Κουρουμπλή, Ν. Παππά, Γ. Μπαλάφα, Π. Σκουρλέτη, Ν. Ξυδάκη και Ευ. Μεϊμαράκη, Ν. Δένδια, Κυρ. Μητσοτάκη, Κ. Χατζηδάκη, Αδ. Γεωργιάδη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Κουμουτσάκου (Β΄ Αθήνας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή