Αύριο η ορκωμοσία της κυβέρνησης, μετά οι προγραμματικές

Αύριο η ορκωμοσία της κυβέρνησης, μετά οι προγραμματικές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προαναγγελία, ήδη από χθες το βράδυ, του σχηματισμού κυβέρνησης με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθιστά τυπική τη διαδικασία διερευνητικών εντολών, η οποία ενεργοποιείται από σήμερα.

Η γνωστοποίηση της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, έτσι όπως θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, γίνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον πρόεδρο της Βουλής ή από αναπληρωτή του. Το γεγονός ότι «υπηρεσιακή» πρόεδρος είναι, έως την εκλογή του διαδόχου της, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δημιουργεί σε κάποιους προβληματισμό κατά πόσον θα μετέλθει τεχνασμάτων ώστε να καθυστερήσει τη σχετική ανακοίνωση στον κ. Πρ. Παυλόπουλο. Σημειώνεται το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται με λίστα και δεν υπάρχει καταμέτρηση ψήφων, άρα διευκολύνεται η γρήγορη εξαγωγή αποτελέσματος και υπό αυτό το πρίσμα, εκείνο το οποίο εκτιμάται είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επισήμως στα χέρια του τον «χάρτη» της νέας Βουλής το αργότερο το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Με τη σειρά του αυτό συνεπάγεται ότι εντός της ημέρας καλεί τον αρχηγό του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη – νικητή των εκλογών, δηλαδή τον κ. Αλ. Τσίπρα, και του παραδίδει την διερευνητική εντολή: «Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής» (Αρθρο 37, §2). Αν αποτύχει ο πρώτος, τότε η 2η εντολή θα πρέπει να δοθεί το αργότερο την Πέμπτη. Και η 3η την προσεχή Κυριακή.

Με δεδομένο, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο ότι σχηματίζει κυβέρνηση, αναμένεται αυτή να ορκισθεί ακόμη και αύριο, να συνέλθει η νέα Βουλή την προσεχή Πέμπτη για την ορκωμοσία των βουλευτών, την επομένη θα συνεδριάσει για την εκλογή νέου προέδρου (τυπικό τέλος θητείας της κ. Κωνσταντοπούλου), στη συνέχεια των αντιπροέδρων και αμέσως μετά θα αρχίσει η κοινοβουλευτική διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων που θα ολοκληρωθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και την πιστοποίηση, έτσι, της δεδηλωμένης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή