Αναγνώριση από Μέρκελ στον Γκέρχαρντ Σρέντερ

Αναγνώριση από Μέρκελ στον Γκέρχαρντ Σρέντερ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρο τιμής για την προώθηση σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και για τις δεξιότητές του στον προεκλογικό αγώνα απέτισε στον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της βιογραφίας χιλίων σελίδων του άλλοτε πολιτικού της αντιπάλου και ηγέτη του SPD.

Μέρκελ και Σρέντερ είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στις γερμανικές εκλογές του 2005. Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να προηγούνται με μεγάλη διαφορά, η ίδια πραγματοποίησε τακτικά λάθη που έδωσαν στον Σρέντερ την ευκαιρία να καλύψει την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων. Τη νύχτα των εκλογών η Μέρκελ κέρδισε, αλλά με μικρή διαφορά. Εβδομάδες διαπραγματεύσεων χρειάσθηκαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. «Ορισμένοι ξέχασαν ότι δεν μπορούσες ποτέ να τον υποτιμήσεις. Εγώ ποτέ δεν το έκανα», δήλωσε η Γερμανίδα ηγέτις.

Σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο Σρέντερ «υπηρέτησε τη χώρα» όταν εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις στις δαπάνες του κράτους πρόνοιας στη Γερμανία. Γνωστές και ως «Ατζέντα 2010», οι μεταρρυθμίσεις υπήρξαν ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς ανάμεσα στα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «Το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται σε τόσο καλή θέση σήμερα έχει αναμφίβολα τις ρίζες του στην “Ατζέντα 2010”», τόνισε η Μέρκελ στη σπάνια κοινή εμφάνισή της με τον Σρέντερ. «Είχαμε και έχουμε θεμελιώδεις διαφορές στις απόψεις μας για κάποια θέματα -ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική- αλλά αυτό δεν αλλάζει την εκτίμησή μου για τα κατορθώματα του μεταρρυθμιστή Γκέρχαρντ Σρέντερ», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή